2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A maffiának jó a válság

Világszerte a túlélésért küzdenek a vállalatok, de az olasz alvilág különböző maffiái számára éppenséggel aranyidőt jelent a válság. A bűnöző hálózatok a "védőpénzek" behajtásával, kábítószer-kereskedelemmel és a Kínában kifejezetten a divathamisítók számára készített utánzatok forgalmazásával milliárdokat halmoztak fel.
2009. május 3. vasárnap 08:37 - HírExtra
Igaz, az olasz államnak voltak látványos sikerei, elfogott maffiafőnököket, rávett megtért bandatagokat, hogy tanúskodjanak ellenük, és bátorította az egyszerű állampolgárokat, hogy ne engedjenek a bűnözőknek. Az alvilág ennek ellenére terjeszkedik, az utóbbi években sikerült behatolnia az üzleti élet legális szektoraiba is - mondta el Franco Roberti nápolyi államügyész az AP-nek.

Rómában a Spanyol lépcső, a Piazza Navona és a Trevi-kút körüli luxusnegyedekben a maffia vásárolja fel az ingatlanokat, hotelekre, éttermekre, autókereskedésekre és kávéházakra is rátette a kezét. Az Eurispes nevű, társadalmi, gazdasági és bűnügyi jelenségekkel foglalkozó tanulmányi központ becslése szerint 2008-ban a maffia bevétele 130 milliárd dollárnak (mintegy 30 ezer milliárd forint) felelt meg, ami az olasz GDP 8 százalékával ér fel - az összeg fele eredt kábítószer-kereskedelemből, egytizede pedig uzsorakölcsönökből. 180 ezer üzletember vette igénybe - közvetve vagy közvetlenül - a maffia-hiteleket - szögezte le az Eurispes.

Az SOS Impresa nevű, az alvilág ellen küzdő üzletember-csoportosulás becslése szerint a nápolyi camorra megsokszorozta - akár százszorosára is növelte - súlyát az itáliai gazdasági és társadalmi életben. A calabriai alvilág a kolumbiai drogkartellel szőtt kapcsolatának hála már túlszárnyalta a Cosa Nostra szicíliai maffiát. Az utóbbi zsarolása ellen fellázadtak a szicíliai üzletemberek, de a mozgalom nem eléggé átfogó ahhoz, hogy komolyan megrendítse az alvilági szervezetet.

A maffia számára különösen vonzóak a szupermarketek, amelyekről feltételezhető, hogy pénzmosásra szolgálnak. Tavaly a hatóságok 700 millió dollár értékű vagyont foglaltak le egy üzletembertől, akit "a szupermarketek királyának" neveztek". Az illető neve sűrűn szerepelt a 2006-ban letartóztatott Bernardo Provenzano - "a mafffiafőnökök főnöke" - feljegyzései között.

A camorra további nagy bevételi forrása a divatipar, pontosabban a márkás termékek hamisítása, szövetségben a kínai maffiával: az utóbbi termékeit az olasz nyomozók szerint az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban is forgalmazza a nápolyi alvilág. Tavaly 6,3 milliárd dollárt hozott ez az üzletág: 1 befektetett dollár kilenc másikat fialt, míg a kábítószer-csempészetben 1 dollár csak 6-7 további dollárt termel. A hamisítványok tonnaszámra érkeznek a kaotikus nápolyi kikötőbe, ahol a vámosok a beérkező konténerek alig 5 százalékát tudják ellenőrizni - árulta el az olasz vámőrség egyik tábornoka az AP-nek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását