2024. május 4. - Mónika, Flórián

Főszerepben a tájnyelv

Kárpát-medencei magyar tájnyelvi vetélkedőt rendeznek diákok számára a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalomban csütörtöktől négy napon át; a versengés mellett a magyar tájnyelvek helyzetéről és szerepéről szakemberek is tanácskoznak majd.
2009. április 23. csütörtök 06:39 - HírExtra
A Magyar Nyelv Múzeumában tartott vetélkedő és konferencia résztvevői, előadói között számos neves szakember szerepel, így Balázs Géza, Kálnási Árpád és Kiss Jenő nyelvészek, Fehér József, a Magyar Nyelv Múzeumának (Kazinczy Ferenc Múzeum) igazgatója, Sarusi Mihály József Attila-díjas író, Sumonyi Papp Zoltán József Attila-díjas költő, szerkesztő, Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, irodalomtörténész és Voigt Vilmos néprajzkutató, nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanár.

A múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: a beszélt nyelv helyi ízei, sajátos hangsúlyai, különös fordulatai nem vesztek el az időben. "Pedig a jelenséggel kapcsolatos türelmetlenség, a tájnyelven beszélők lekezelése, kifigurázása, a pedagógiai gyakorlat félreértése, és különösen a magyar nyelv és irodalom tanításának félreértelmezése akár megalázó helyzetekbe is sodorhatta azokat, akik a sajátos tájnyelvet otthonról, a családból hozták, vagy azokat, akik életformájukkal, szokásaikkal, mentalitásukkal együtt nyelvi hagyományaikat is megőrizték".

Különösnek nevezte, hogy a kisebbségek, a sajátos kulturális jelenségek, a másság iránti közéleti érzékenység még nem lelt rá erre a szellemi kincsre, amely színessé, rétegzettebbé, érdekesebbé teszi a társadalmat, karaktert ad egy közösségnek és a tájnak is. Rámutatott: míg a rendszerváltás után mintaként felmutatott angolszász vagy német televíziózásban teljesen természetes, hogy egy műsorvezető tájnyelven szól a nyilvánossághoz, addig a magyar közmédia legfeljebb kuriózumként kezeli, különlegességként éli meg a tájnyelven megszólalókat.

A vetélkedőre érkeznek versenyzők a Csornai Általános és Művészeti Iskolából, a szlovákiai Galántai Magyar Tannyelvű Alapiskolából, a kecskeméti Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános és Középiskolából, a romániai Nagyváradról a Lórántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumból, a vajai Molnár Mátyás Iskolából, a makói általános iskolából, a szombathelyi Premontrei Szent Norbert Gimnáziumból, a kárpátaljai Salánk középiskolájából, valamit a szlovákiai Rimaszombatból, a Tompa Mihály Magyar Tannyelvű Református Gimnáziumból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását