2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Újabb megszorítások és sejtelmes kongresszus

Az MSZP hétvégi kongresszusának az a tétje, hogy a testület milyen felhatalmazást ad a válságkezelő program újabb fejezetéhez.
2009. március 20. péntek 09:13 - HírExtra
Lendvai Ildikó szerint a tisztújító kongresszusnak felhatalmazást kell adni további válságkezelő lépésekhez. Az ülésen lényege az lesz, hogy "milyen programra, mekkora támogatást ad a kongresszus Gyurcsány Ferencnek és a kormánynak".

A frakcióvezető kijelentette: a válság elleni védelem lépései eddig az egyetlen lehetséges irányba haladtak, a munkahelyek megvédését tűzték ki célul, de ezek a lépések nem elegendőek, mert látni, hogy egész Európában a vártnál rosszabbak lesznek a gazdasági adatok.

A kormánynak ezért tovább kell lépni kiadáscsökkentésben, és szerkezeti reformokban is - közölte Lendvai Ildikó. Magyarázatként hozzáfűzte: ez azt is jelenti ez, hogy további összeget kell átcsoportosítani, elvonni. A szocialista politikus szerint a kongresszusnak a különböző alternatívák közül kell választania.

Arra a kérdésre, hogy milyen területeket érint majd a kiadáscsökkentés, Lendvai Ildikó azt mondta: abban nem gondolkoznak, hogy az állam több adóbevételt szedjen be, és abban sem, hogy az állam több pénzt vonjon ki a gazdaságból.

"Minden más irányba tovább lehet menni, lehet az állam igazgatási költségein, és minden más területen is spórolni" - fogalmazott a frakcióvezető.

Vannak olyan területek, amikhez a kormány "utoljára szeretne hozzányúlni". Ezek között említette a 13. havi nyugdíj teljes elvonását. Indokként elmondta: egyrészt szociális okból nem lépnék ezt meg, másrészt pedig azért, mert ha végképp eltűnne ez a juttatás, akkor a nyugdíjas 8 százalékkel kevesebbet vásárolhatna a piacon, ami a gazdaságnak sem jó.

Arra a kérdésre, hogy miként értékeli Szekeres Imre elnökhelyettes MTI-nek adott nyilatkozatát, miszerint 2010-ben annak a szocialista politikusnak kell a párt kormányfőjelöltjének lennie, akit a társadalom a leginkább támogat, Lendvai Ildikó azt válaszolta: egyetért Szekeres Imrével, hogy a 2010-es jelölést nem most kell eldönteni. Hozzátette, hogy a jelöltnek két szempontnak kell majd megfelelnie: rendelkeznie kell a lehetséges támogatottsággal, és megfelelő programmal.

Arra a felvetésre, hogy Molnár Albert szocialista képviselő résztulajdonában lévő cég uniós és hazai forrásból több mint 400 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott, Lendvai Ildikó úgy reagált, hogy szerinte képviselőknek hazai forrásra nem kellene pályázniuk, de uniós forrásokból munkahelyteremtő pályázatokból nem lehet kizárni egy céget, ha annak egyik tulajdonosa országgyűlési képviselő. A pályázat elbírálásánál a képviselő nem élvezett előnyt - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását