2024. május 3. - Tímea, Irma

Székelyföld nem lehet autonóm

Soha nem lesz területi autonómia Székelyföldön, Románia egységes nemzetállam - mondta Traian Basescu román államfő hétfőn Budapesten, azt követően, hogy magyar partnerével tárgyalt. Sólyom László szerint Magyarország továbbra is lehetségesnek tartja az a
2009. február 2. hétfő 16:05 - Hírextra
"Arra a kérdésre, hogy mikor lesz területi autonómia Székelyföldön, azt tudom válaszolni, hogy sohasem, mivel Románia egységes, szuverén nemzetállam" - hangsúlyozta Traian Basescu az MTI kérdésére, a megbeszélés után tartott sajtóértekezleten.

Románia sohasem fogja elismerni a nemzetiségi kollektív jogokat. Ugyanakkor továbbra is elismeri a nemzetiségek képviselőinek egyéni jogait, így például az anyanyelvi oktatást, a kultúra fejlesztését és a parlamenti képviseletet - tette hozzá.

Traian Basescu egyúttal kiemelte: támogatja a politikai autonómiát, tehát a helyi közigazgatás erősítését. Minden romániai állampolgárnak nagyobb mértékű egyéni autonómiára van szüksége, a helyi közösségeknek több jogot kell adni a helyi ügyek intézésére - mondta a köztársasági elnök.
Románia úgy értékeli, hogy kisebbségi politikája megfelel az uniós standardoknak. Sok dolgot kell azonban még tenni a Romániában élő 19 kisebbségért - mondta Traian Basescu.
Sólyom László erre reagálva kiemelte: Magyarország továbbra is támogatja a székelyföldi területi autonómiát.

"Magyarország a területi autonómiát lehetségesnek tartja. A romániai magyarság ez irányú törekvését támogatja" - hangsúlyozta a magyar államfő, rámutatva, hogy ezt csak alkotmányos keretek között lehet kivívni. Hozzátette: nem vonja kétségbe, hogy Románia nemzetiségi politikája megfelel az európai standardoknak, hiszen ezek "minimumstandardok".

A kulturális autonómiát nyilván Románia is elismeri, hiszen például megvan az anyanyelvi oktatáshoz való jog. Ezt azonban Románia egyéni jognak tekinti, annak ellenére, hogy ez nyilvánvalóan kollektív jog: egyedül nem lehet egy nyelvet beszélni, képviselni - fűzte hozzá.
A magyar alkotmány szerint a kisebbségek államalkotó tényezők, Magyarország tehát nem egységes nemzetállam. Magyarországon a nemzeti kisebbségek kollektív jogokat élveznek, jogaik a kulturális autonómia minden elemére kiterjednek - tette hozzá.

Sólyom László megerősítette: támogatja, hogy a kisebbségek parlamenti képviselethez jussanak, ami alanyi jogú képviseletet jelentene, függetlenül az adott kisebbség létszámától.
A köztársasági elnök kiemelte: a román fél szerint az, hogy az RMDSZ kikerül a kormányból, nem érinti a romániai magyarokat, mert jogaikat továbbra is garantálni fogják.

Az államfő szerint a jó együttműködés tovább folytatódik a két ország között, az hogy bizonyos kérdésekben más-más állásponton vannak, nem zárja ki a jó kapcsolatokat.
A hétfői megbeszélésen a kisebbségi kérdések mellett tárgyaltak a pénzügyi és gazdasági válságról és az energiabiztonságról is - mutatott rá.

A két ország prioritásnak tartja, hogy összekapcsolja energiarendszereit, és fontosnak tartja a Nabucco-projekt megvalósulását. Az infrastrukturális rendszereknek egy hálózatot kell képezniük annak érdekében, hogy megszűnjön az a korábbi állapot, amikor minden vezeték párhuzamosan haladt a határ mentén - tette hozzá az államfő.

Sólyom László szerint nagy jelentősége van a magyar-román területi együttműködési program végrehajtásának, a határmenti fejlesztésnek.

Az államfő elmondta: környezetvédelmi kérdésekről is tárgyaltak. Kérte, hogy Románia támogassa a magyar gmo-mentességi törekvéseket. Szorgalmazta, hogy ne nyissák újra a ciántechnológiával működő aranybányákat. Reményét fejezte ki, hogy a román kormányzat továbbra is elutasítja a verespataki bányanyitást - tette hozzá.

A köztársasági elnök felvetette azt is, hogy vontatottan halad az egyházi ingatlanok visszaadása Romániában.

Traian Basescu szerint a két országnak nagyobb hatékonysággal kell kihasználnia a Duna-Rajna-Majna víziutat. Nemcsak az áruszállítás, de a turizmus tekintetében is jobban ki lehetne használni a folyam adta lehetőségeket - tette hozzá.

A Sapientia Egyetemmel kapcsolatban a román elnök hangsúlyozta, hogy magánegyetemek nem részesülhetnek állami finanszírozásban Romániában, ugyanakkor ők is részt vehetnek állami és uniós pályázatokon.

A román elnök kétnapos látogatásra érkezett Magyarországra. Traian Basescu a kétoldalú elnöki tárgyalás után a program szerint találkozik Gyurcsány Ferenc kormányfővel és Szili Katalin házelnökkel.

Traian Basescu délután megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékművét, valamint az Új Köztemetőben a román hősök sírját is. Kedden látogatást tesz a gyulai Román Oktatási és Kulturális Központban, majd a Szent Miklós-katedrális püspökénél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását