2024. április 29. - Péter

Göröngyös utakon az RMDSZ

A győzelemhez vetető út mindig göröngyös, ezt személyesen tapasztalhatta meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorjelöltje, aki a hét végén kampánystábjának gépkocsijaival a székelyföldi Nyárádmente kisebb településeihez vezető, olykor ök
2008. november 9. vasárnap 14:15 - Hírextra
Markó Bélának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének, a szövetség Nyárád-, Kükülő- és Marosmenti szenátorjelöltjének az újonnan bevezetett egyéni választókerületes rendszerből adódóan saját körzetében kell összegyűjtenie a parlament padsoraiba juttató szavazatokat a november 30-i választásokig. Így tesz Románia egész területén a szövetség további 448 jelöltje, ki-ki a maga választókerületében próbálja megszerezni a győzelemhez szükséges voksokat.

A feladat most nehezebb, mint amilyen például négy évvel ezelőtt, a pártlistás rendszer keretei között volt. Markó az MTI-nek elmondta: most nem elegendő a romániai magyarság általános nagy céljairól beszélni, sokszor a főutaktól félreeső falvak konkrét problémáival kell szembesülni, arról kell beszélni, hogy az adott helyen a jövőben leaszfaltozzák-e az utat, építenek- e új iskolát, rendbe teszik-e az óvodát, miként alakulnak a nyugdíjak, sikerül-e új munkahelyeket teremteni. Házak udvarán kell a földművelők, a távoli nagyvárosok felé tekintő fiatalok, a már sehova nem vágyó, de otthon még sokat remélő nyugdíjasok értésére adni: mindennapi gondjaik egy részét csak akkor lehet megoldani, ha a szövetség Bukarestben bejut a parlamentbe, sőt a kormányban is ott lesz.

"Mikor lesz itt már munka?" - hangzott a kérdés Seprődön, amely a térképen csak egy kis pont, oda is földút vezet. "Még mindig nem kaptam meg az állatokért járó uniós támogatást" - panaszolta egy nyolcvan éves asszony a hegyen lévő, közművesítésre váró Nyárádselyén. Egy rokkant nyugdíjas a földje után járó támogatást várja hiába. A konkrét választ a kampánystáb szakértője tudja megadni, aki ismeri a problémát. Elmondta: országos szintű, bürokratikus háttere van a dolognak. Az űrlapokat tömegesen rosszul töltötték ki, a földalapú támogatások kifizetése részben ezért is késik.

Kerekes Károly, a szövetség képviselőjelöltje ugyanebben a kampánykaravánban próbálja megnyerni a választók "lelkét". Az MTI tudósítójának elmondta: a nyugdíjak és más egyéni problémák ügyében a vidék magyarjainak nincs kihez fordulniuk. Nyárádselyéről például nem könnyű a madártávlatban közeli Marosvásárhelyre eljutniuk. A román ajkú hivatalnokokkal nem mindig értenek szót, nincs, aki elmagyarázza nekik, hogyan kell kitölteni egy kérvényt. Bizonyos illetékes hivatalok élén nem az RMDSZ által javasolt emberek állnak. Ilyenkor saját képviselőjük az egyetlen, akire a magyarok támaszkodhatnak.

A választási karaván tagja Lokodi Emőke, Maros megye tanácselnöke. Szerinte is e vidék csak akkor fejlődhet, ha infrastrukturális fejlesztésekkel sikerül kitörnie az elszigeteltségből. Az MTI kérdésére emlékeztet: a nyárádmenti kisrégió az utóbbi 10-15 évben alig fejlődött, az elmúlt négy esztendőben az RMDSZ próbált ezen változtatni. Több olyan terv készül, amely a vízhálózat és csatornarendszer kialakítását, víztisztító állomások építését, egy megyei út korszerűsítését helyezi kilátásba, uniós pénzeket is próbálnak szerezni. A jövendő kormánytámogatás azonban létfontosságú lesz, mert az önrészt a helyhatósági szervek nem képesek kitermelni, a megye 102 önkormányzatából 82 még a saját fenntartására szolgáló alapokat sem képes biztosítani.

A székelyföldi magyarság teljes felemelkedéséhez tehát nem vezet még sima út, sokat kell azt egyengetni - vallják az RMDSZ jelöltjei.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását