2024. április 28. - Valéria

Szili egyeztetne

Szili Katalin, a parlament elnöke levelet írt az állampolgári jogok országgyűlési biztosának, amelyben személyes találkozót javasolt, és nehezményezte, hogy Szabó Máté nem hozzá, hanem a nyilvánossághoz fordult problémáival. Ez derül ki a szerdán az MTI b
2008. november 26. szerda 18:57 - Hírextra
A levélben Szili Katalin azt írta: megdöbbenéssel értesült a sajtóhírekből arról, hogy Szabó Máté az ombudsmanok és munkatársaik számára fokozott védelmet kér, mert retorzióktól tartanak azon hatóságok és szervezetek részéről, amelyeknél vizsgálatokat folytatnak.

Hozzátette: ha ez valóban így van, akkor egy parlamenti szervet súlyos sérelem ért, és ezért is vette volna köszönettel, ha az Országgyűlés elnökeként először őt tájékoztatta volna, különös tekintettel arra, hogy az ombudsman nyilatkozata szerint elsősorban a parlament alkotmányos jogokkal foglalkozó bizottságaitól várja a védelmet, illetve az új szabályozás kialakítása is a parlament feladata.

Szili Katalin a levélben - ettől függetlenül is - személyes találkozót javasolt az országgyűlési biztosi karnak, hogy megvitassák a problémákat és azok megoldási lehetőségeit.

Szabó Máté vasárnap fordult a nyilvánossághoz azzal, hogy a lehető legmagasabb szintű jogi védelmet szeretné az ombudsmanok és munkatársaik számára. Közleményében azt írta: azt javasolja a döntéshozóknak, elsősorban az Országgyűlés alkotmányos jogokkal foglalkozó bizottságainak, hogy védjék meg őket mindazoktól a támadásoktól, negatív következményektől, amelyek azért érik őket, mert közreműködnek a független, jogvédő tevékenységben, és kritikát gyakorolnak a hatóságok, más szervezetek tevékenysége felett.

A biztos szerint ugyanakkor nem csupán újabb szabályozásra van szükség, hanem olyan jogi és politikai kultúrára is, amelyben az ilyen fenyegetettségnek még a lehetősége sem merülhet fel, ez azonban lehetetlen a független jogvédelem kritikai szerepének biztosítása nélkül.

Az ombudsman az MTI-nek úgy fogalmazott: munkatársai félnek, és nem tudja megvédeni őket. Beszámolt arról: a hivatal munkatársaival folytatott beszélgetés során derült ki, hogy egyes munkatársak egyes hatóságokat nem akartak vizsgálni, illetve nem óhajtották, hogy a vizsgálat eredménye nyilvánosságra kerüljön, amikor pedig rákérdezett ennek az okára, kiderült, hogy azért, mert félnek. Egyes hatóságok ugyanis az ombudsmani hivatal vizsgálata után a hivatal egyes munkatársainál "többé-kevésbé szabályosnak tűnő", ám a "retorzió gyanúját" felvető eljárásokat kezdeményeztek - mondta Szabó Máté. Hozzátette: kollégái visszakérdeztek, meg tudja-e őket védeni, és kiderült, hogy nem.

Az esetek azonban nem bizonyíthatók, nem kézzel foghatók - közölte az ombudsman, aki elmondta azt is: amikor arra kérte kollégáit, hogy írják le a velük történteket, ennek nem volt eredménye. A bennük kialakult félelem viszont jól érzékelhető, és kedvezőtlenül befolyásolja az ombudsmani hivatal munkáját, hatékonyságát, eredményességét.

Bizonyos hatósági eljárások gyakorisága, jellege, időzítése, intenzitása lehet szembeötlő, például amikor egy, az APEH-et érintő ombudsmani vizsgálat után nem sokkal a vizsgálatban részt vevő dolgozónak letiltják a karácsonyi fizetését egy rosszul befizetett adónem miatt - említette meg az országgyűlési biztos.

Ezután az adóhatóság elnöke személyes találkozót kért az ombudsmantól a történtek tisztázása érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását