2024. április 28. - Valéria

Még mindig csak egyeztetnek

Tovább egyeztet a fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció a Budapesti Egészségközpont Zrt. létrehozásával összefüggő kérdésekről - tudta meg az MTI a Főpolgármesteri Kabinet keddi ülésének résztvevőitől.
2008. november 18. kedd 15:56 - Hírextra
Szolnoki Andrea (SZDSZ), a fővárosi önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke az MTI-nek elmondta: Demszky Gábor főpolgármester megerősítette azt a korábbi álláspontját, hogy a főváros új egészségügyi koncepciójának elkészülte után döntsenek a zrt. létrehozásáról. Jelezte azt is, hogy a jövő héten az SZDSZ-frakció elé viszi ezt a kérdést.

Havas Szófia (MSZP) egészségügyi tanácsnok és Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes egyaránt úgy vélte, hogy az egészségügyi koncepció elkészítésétől függetlenül még az idén dönthetne a Fővárosi Közgyűlés a zrt. létrehozásáról. A koncepció a tervek szerint a jövő év első felében készülne el több száz millió forintból.

Az MSZP és az SZDSZ fővárosi koalíciós szerződésében rögzítették azt, hogy csak mindkét fél egyetértése esetén kerül egy adott javaslat a közgyűlés elé. Havas Szófia szerint volt már arra példa, hogy a főpolgármester a koalíciós partner ellenében a közgyűlés elé vitt egy javaslatot. A tanácsnok közölte, hogy az ülésen kialakult vitát követően abban maradtak, hogy Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) és Horváth Csaba folytatja az egyeztetést ez ügyben. Megjegyezte, hogy Horváth Csaba egy annyira "lebutított vázat" nyújtott be a zrt. létrehozásáról, hogy ezt akár még az ellenzék is megszavazhatja.

A tanácsnok az egészségügyi zrt. kapcsán a kulcskérdésnek azt tartja, hogy az egészségügyi ingatlanok eladásából származó bevétel az ágazat fejlesztését szolgálja, s ne kerüljön be "a költségvetési nagykalapba", ahonnan azt bármire, például a metró építésére költhetik. Hozzátette, hogy eltérő álláspont volt a kabinet ülésén a megszüntetett Schöpf-Merei kórház ingatlantömbjének jövőjével összefüggő kérdésekről.

Horváth Csaba közölte, hogy egy olyan erősen szűkített javaslatot nyújtott be a zrt. kapcsán, aminek létrehozásáról novemberben elvi döntést lehetne hozni, decemberben pedig meg is alakíthatnák a céget. A főpolgármester-helyettes szerint az egészségügyi koncepció kidolgozása előtt az indokolja a zrt. mielőbbi létrehozását, hogy egységes legyen a kórház informatikája, kontrollingja és beszerzése.

A zrt. hatékonyan közreműködhetne az elektronikus taj-kártya bevezetésében is, ami Budapesten 2010. január végéig, országosan pedig 2011. december végéig valósulna meg - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását