2024. május 8. - Mihály

Az orosz oligarchák is megégették magukat a válságban

Narancsszínű Porsche kocsija mellett állva Jevgenyij Csicsvarkin jó arcot vág a balszerencséhez. El kell azonban ismernie, hogy a válság nyomán "ötször olcsóbban" adta el cégét, a mobiltelefonok kereskedelmében piacvezető Eurosetet, mint amennyit korábban
2008. október 14. kedd 09:03 - Hírextra
"Pénzt veszíteni nem lehet az életben a legsúlyosabb hiba" - filozofál a 34 éves üzletember, aki az elmúlt napokban a lehető legrosszabb körülmények között kényszerült megválni 50 százalékos részesedésétől.

Csicsvarkin, akárcsak számos más orosz üzletember, az olcsó hitelek hullámát lovagolta meg az elmúlt években, hogy agresszíven kiterjessze üzleti érdekeltségeit. Így valóságos kis birodalmat épített fel az oroszországi mobiltelefon-piac fellendülésére alapozva. Az 1997-ben alapított Euroset ma 3 milliárd dollárnyi üzleti forgalmat bonyolít le és ötezer ügynöksége működik az országban.

Szeptemberben azonban a már több hónapja fenyegető likviditási válság elérte Oroszországot is. A bankok, amelyek maguk is bajba kerültek, elutasították az általa felvett kölcsönök újrafinanszírozását, és így az a pénzügyi modell, amelyet alkalmazott, csődbe jutott. A válság torkon ragadta és kénytelen volt eladni portfólióját.

Csicsvarkin készségesen elismeri, hogy még nincs a padlón és rendelkezik pénzalapokkal, "de nem elegendővel". A Kommerszant című lap értesülése szerint partnere, Timur Artyemjev és ő, akik 50-50 százalékos részesedéssel bírtak a cégben, együtt 400 millió dollárt kaptak, ami azt jelenti, hogy 1600 millió dollárt vesztettek.

Az orosz pénzügyi elitben korántsem csak ők ketten ismerkedtek meg a válsággal: a tőzsdei összeomlással párhuzamosan a vesztesek száma egyre nő.Az RTSZ, a vezető orosz tőzsde szeptember elseje óta 50 százalékot vesztett - sőt 65 százalékot a májusban elért történelmi csúcs óta.

A vihar nem kímélte Oroszország leggazdagabbnak tekintett emberét, Oleg Gyeripaszkát sem, aki szintén arra kényszerült hogy eladja aktíváinak egy részét. Az elmúlt napokban túladott a kanadai Magna cégben 20 százalékos részesedésén, majd a Hochtief német cégben birtokolt 10 százalékon.

Szergej Polonszkij, a moszkvai felhőkarcoló-király a maga részéről tudatta, hogy nincs miből finanszíroznia új épületek felhúzását.Az orosz milliárdosok listáját évről évre közzéteszi a Forbes magazin, de az Uralszib orosz bank elemzője, Chris Weafer szerint a lista jövőre alighanem jóval rövidebb lesz, mint az idei.

Számos első vonalbeli oligarchát kétszeresen is sújt a válság, mert tőzsdei részvényeiket elzálogosították, amikor azoknak az árfolyama a legmagasabb volt, hogy gigászi kölcsönöket vegyenek fel nagyra törő és kockázatos új projektjeik pénzelésére - húzza alá Vlagyimir Fedorin, a Forbes magazin orosz változatának helyettes főszerkesztője.

"Ez a stratégia volt a legfőbb terjeszkedési módszer Oroszországban és külföldön, és most hirtelen megszűnt működni" - húzza alá.Fedorin biztosra veszi, hogy amikor a krach pora elül, az orosz elitben végbemenő megrázkódtatás "ugyanolyan mélységű lesz", mint amilyen az 1998-as, az orosz gazdaságot térdre kényszerítő súlyos pénzügyi válság után volt.

Maga Csicsvarkin is így gondolja: "Senki sem látott még ilyen válságot. Senki sem tudja, mitévő legyen. Egy életmód kérdőjeleződött meg" - állapítja meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását