2024. május 17. - Paszkál

A kormánynak kapóra jöhet a pénzügyi válság

Juhász Attila és Kiszelly Zoltán szerint több szempontból kapóra jöhet a kormánynak a pénzügyi válság - a két politológus ezt hétfőn mondta az MTI-nek. A Political Capital elemzője szerint pártpolitikai szempontból és rövid távon kapóra jött a válság a ko
2008. október 13. hétfő 21:38 - Hírextra
Ebben a helyzetben könnyebb elfogadtatni a költségvetést is a parlamenttel - tette hozzá.
Azzal Kiszelly Zoltán is egyetért, hogy a válság megkönnyítheti a költségvetés elfogadtatását is, hiszen azt mondhatja a kormány, hogy aki nem mond igent a büdzsére, kiszolgáltatott helyzetbe hozza Magyarországot.

A mostani helyzet jó lehetőség arra, hogy szigorítsanak, a megszorításokat pedig "jobban el lehet adni", ha a válságra hivatkoznak. Lehetőség van arra is, hogy sok "ballaszttól" szabaduljon meg a kormány, így az Új Tulajdonosi Programtól, az adócsökkentéstől, a szociális kiadások megkurtításától - húzta alá.

A politológus szerint azonban a kormány eddig nem tudott politikai tőkét kovácsolni a jelenlegi helyzetből, a magyarok ugyanis nem érzékelik a válságot. Ha lett volna is ilyen félelmük, ezt a kormány tompította az elmúlt hetekben azzal a kijelentéssel, hogy a pénzügyi válság nem gyűrűzik be Magyarországra - tette hozzá.

Ha enyhül a válság, csökken az esélye annak, hogy a nemzeti csúcsból valódi kezdeményezés legyen, a találkozóról könnyen Gyurcsány Ferenc politikai akciójaként beszélhet majd az ellenzék. Ha azonban a Fidesz nem vesz részt a nemzeti csúcson, akkor később számon kérhetik, ha valóban nagy lesz a baj - mondta Kiszelly Zoltán.

Ha ugyanis a közjogi méltóságok egy része és a Fidesz nem vesz részt a nemzeti csúcson, akkor a későbbiekben, ha tényleg súlyosbodik a helyzet, azt mondhatja majd Gyurcsány Ferenc, hogy ő már korábban megmondta - tette hozzá.

Juhász Attila szerint sem mondhat nemet az ellenzék a nemzeti csúcsra. Ha a Fidesz kimarad ebből, akkor kínos helyzetbe kerülhet - mutatott rá.

A politológus úgy látja, hogy Gyurcsány Ferenc előnyös helyzetbe került. Ha egy jól sikerült rövid távú pénzügyi válságkezelő program után a kormányfő a nemzeti csúcstalálkozót is össze tudja hívni, akkor az komoly nyereséget jelent a miniszterelnöknek. Gyurcsány Ferenc ugyanis a nemzeti csúccsal konszenzusteremtő szerepben próbálhatja meg újrarendezni politikáját. A költségvetés elfogadtatása pedig stabilizálhatja miniszterelnöki pozícióját akár 2010-ig - tette hozzá.

Kiszelly Zoltán szerint azonban Gyurcsány Ferenc számára elsődlegesen nem a válság megoldása a fontos, hanem a szocialista szavazók meggyőzése. A miniszterelnök azt akarja mutatni, hogy ő "akár az ördöggel is" képes összefogni ebben a helyzetben. Ha a saját táborában egyre népszerűbb lesz, akkor még biztosabb, hogy újraválasztják majd pártelnöknek - fűzte hozzá a politológus.

Juhász Attila arra figyelmeztetett, hogy hosszú távon azonban a gazdasági mellett a politikai kockázata is nagy a mostani válsághelyzetnek. A válság ugyanis minden bizonnyal elhúzódik, és jövőre a reálgazdaságban is érezteti a hatását, ez pedig nem kedvez a kormánynak sem - hangsúlyozta a szakember.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását