2024. április 28. - Valéria

Orosz fölény várható

Három héttel az után, hogy a pekingi olimpián debütált a hosszútávúszás az ötkarikás programba felkerült 10 kilométeres versenyszám révén, Európa 22 országának legkiválóbb maratonistái - köztük 10 magyar is - a kontinens legjobbja címekért vetélkednek 7 k
2008. szeptember 8. hétfő 16:28 - Hírextra
A keddtől vasárnapig tartó 11. Eb-n a friss olimpiai bajnok, nyolcszoros világbajnok orosz Larisza Ilcsenko első Európa-bajnoki titulusát is megszerezheti, legfőbb vetélytársnője a 10 km-en Pekingben bronzérmes brit Cassandra Patten lehet. Ilcsenko akár duplázhat, mert 5 kilométeren is a legerősebbek közé tartozik, bár ezen a távon jelentős a konkurencia, hiszen a horvátországi viadalon rajthoz áll a szám előző - 2006-ban, a Balatonon rendezett - Eb-jének mindhárom érmese: a magyarországi győztes orosz Jekatyerina Szeliversztova, a mögötte második francia Cathy Dietrich és a harmadik helyezett cseh Jana Pechanova is.

Ugyancsak orosz favoritokat említ a LEN, a kontinentális szövetség médialevele 25 km-en, ahol Kszenyija Popova és Natalja Pankina nyerhet, míg a szakértők szerint mindhárom távon felállhat a dobogóra a nemzetközi női mezőny két felettébb tapasztalt tagja, a sokszoros érmes német Britta Kamrau-Corestein és a holland Edith van Dijk.

A férfiaknál az 5, a 10 és a 25 km Európa-bajnokai megvédhetik címüket Dubrovnikban, kérdés, a riválisok képesek-e ezúttal megelőzni a két rövidebb szám aranyérmesét, a német Thomas Lurzot, illetve a leghosszabb távon kontinenselső francia Gilles Rondyt.

Újdonság az Eb-n, hogy az 5 km-es egyéni versenyeken nem tömegrajt lesz, hanem a résztvevőket - a sorsolással kialakított sorrend szerint - egypercenként indítják, míg az 5 kilométeres csapatversenyben, amely szintén ezúttal mutatkozik be az Eb-n, hasonló "követő módival" vághatnak neki a távnak a háromfős nemzeti válogatottak tagjai, akik között kötelező jelleggel legalább egy női hosszútávúszónak szerepelnie kell. Az óra a harmadik csapattag beérkezésekor áll meg.

A legnagyobb létszámúnak a 10 km-es vetélkedés ígérkezik, amennyiben a férfiaknál 38-an, a nőknél 33-an neveztek. Az 5 km-nek mindkét nemnél egyformán 34 indulója lesz, míg 25 km-en 19, illetve 16 a megfelelő számpár.

A 10 tagú magyar válogatottól a szakvezetés helytállást, tisztes szereplést vár, de titokban bízik dobogós helyezésben is.

Az Eb időrendje (zárójelben a magyar szereplőkkel):
kedd:
10 ó: női 5 km (Csajági Tímea, Kócz Enikő, Prohászka Ágnes)
16 ó: férfi 10 km (Perlaky László, Pták Olivér)
szerda:
10 ó: férfi 5 km (Vidóczy Zalán, Sasvári Balázs)
16 ó: női 10 km (Hajnal Erika, Kovács Rita)
csütörtök:
16 ó: 5 km-es csapatverseny (Gercsák Csaba, Prohászka Ágnes, Pták Olivér)
péntek: pihenőnap
szombat:
10 ó: férfi 25 km
vasárnap:
10 ó: női 25 km (Hajnal Erika)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását