2024. április 26. - Ervin

Gáz van!- Harc az energiáért

Folyton változó világunk egyik viharos gyorsasággal fogyó készlete és egyre inkább nagyhatalmi státusszimbólumnak számító értéke az energia. Az elmúlt két évben hihetetlenül felgyorsult és felértékelődött minden, ami ehhez kapcsolódik. Meddig mehet ez a f
2008. szeptember 19. péntek 09:59 - Pásztor Balázs
Az energia- némi adat.

Ősi görög szó alapján, munkából eredetezhető fogalom, melyet manapság is hasonló módon értelmez a fizika, bár eredeti definíciója szerint „általános értelemben a változtatásra való képesség”. A világ számára azonban ama erő, mely fényt, mozgás, hőt, és szuper mario-t jelent. Megléte a fejlődő és fejlett országokban természetesnek tűnik, a mindennapjaink része, míg a harmadik világ nagy részében jól megvannak nélküle. De, mivel készlete közel sem végtelen így értéke is van, ami a készlet fogytával folyamatosan és érezhetően növekszik.

A világ energiafelhasználása több mint 400 Petajoule (2001-es adat), és 2030-ra állítólag a 2005-ös értékek duplájára nő. A legnagyobb energia felhasználó az Egyesült Államok, amit nemsokára megelőz majd Kína (jelenlegei több mint 10%-os „világrészesedéssel”). A világ energiafelhasználásának mintegy 19%-át teszi ki a világítás, 22%-át az irodák (világítás nélkül) és IT eszközök üzemeltetése, valamint egynegyedét - kőolaj termelésének kétharmadát - a közlekedés. A világ energiaigényének 20-30%-át lehetne megspórolni, ha mindenhol megfelelően energiatakarékos eszközöket használnának (izzók, szigetelés, korszerű IT hűtés, égők lekapcsolása, stb.).

Kígyó és pocok, avagy harc és gyűjtögetés

A grúziai konfliktus hatására mindenki elkezdett azért küzdeni, hogy minél több energiája legyen –és a felesleget ő adhassa el másoknak. Míg Kína a gyűjtögető életmódot alkalmazza (elég sok helyről vásárol), addig Amerika és Oroszország kígyók módjára küzdenek: hol erővel, hol furfanggal és kedvezményekkel, az egyre többet jelentő erőforrásokért. Az összecsapások egyik színtere az Északi-sark, másik pedig a két gázipari óriás, a Nabucco és Gaszprom ütközőzónája (közte hazánkkal).

Az Északi-sark érdekes, s nem csak a jegesmedvék miatt. A geológusok szerint ott rejlik a föld ásványkincseinek 25%-a (köztük rengeteg kőolaj és még több földgáz). Mivel a jégtakaró olvadása és az északnyugati átjáró megnyílása meghozta az érdeklődést az energiaéhes –és közelben tartózkodó- országok irányából, így az említettek bejelentették rá igényüket. Persze mindenki olyasmivel próbálkozik, amivel ő járna jobban (geológiai határozat, tengeri szerződés, nemzetközi vizek egyezménye, százévnyi türelem, stb.) s egyes elemzők szerint akár még egy fegyveres konfliktus is kirobbanhat a vita kapcsán- persze nem holnap.

Miután az oroszok többször bevetették a „gázfegyvert”, így az EU és leendő NATO tagországok energiaellátásának fontossága ugrott jó pár helyet. Emiatt is rendeznek hazánkban Nabucco csúcsot, fél éven belül. Valamint az új hozzáállás is közbejátszik: vagyis az EU szerint nem baj, ha két gázvezeték is kapcsolódik hazánkhoz, akkor sem, ha az egyik a Gazpromtól, a másik a Nabucco felől. Egyébként a versenyképes piac létrehozása, akár a folyamatosan emelkedő gázárakat is visszafoghatja valamelyest

Természetesen a két óriás közti harc a közel-keleten is megélénkült. Líbiába érkezett Condoleezza Rice –ahol 55 éve nem járt amerikai külügyminiszter-, amivel megkezdődött a diplomáciai kapcsolatok újbóli felvétele (mellékesen Amerika diktátornak tartja Moamer el-Kadhafi Líbiai vezetőt), és természetesen az olajról is esett néhány szó. Eközben az orosz Gazprom- Olaszország közbenjárásával –szintén egyezkedik Líbiával a vezetékekről. Kissé távolabb, Azerbajdzsán meg kijelentette most kedden –amit pénteken még élesen elutasított - hogy mégis csak beszáll az EU által erősen támogatott Nabucco projectbe. A Gazprom itt is közbeszólt, ugyanis piaci áron való gázfelvásárlást - eddigi 160 dollár helyett 307-et, ezer köbméterenként- ígért Azerbajdzsánnak ugyanúgy, mint az üzbégeknek.

Gáz és olaj

Kőolaj
A legnagyobb készleteivel rendelkező országok 2006-ban: 1. Szaúd-Arábia 36,3 milliárd tonnával, 2. Irán, 18,9 Mrd t; 3. Irak, 15,5 Mrd t; 4. Kuvait, 14,0 Mrd t; 5. Egyesült Arab Emírségek, 13,0 Mrd t.
A világ legnagyobb kőolaj termelő országai 2006-ban: 1. Szaúd-Arábia, 13,1%; 2. Oroszország, 12,3%; 3. Egyesült Államok, 8,0%; 4. Irán, 5,4%; 5. Mexikó, 4,7%; 6. Kína, 4,6%.
Földgáz
A legnagyobb készletekkel rendelkező országok 2006-ban: 1. Oroszország, 47,6 Tm3; 2. Irán, 28,1 Tm3; 3. Katar, 25,4 Tm3; 4. Szaúd-Arábia, 7,1 Tm3; 5. Egyesült Arab Emírségek, 6,1 Tm3; 6. Egyesült Államok, 5,9 Tm3.
A legnagyobb földgáztermelő országok 2006-ban: 1. Oroszország, 40,4%; 2. Egyesült Államok, 18,5%; 3. Kanada, 6,5%; 4. Irán, 3,7%; 5. Norvégia, 3,0%; 6. Algéria, 2,9%.
Eme két fosszilis energiahordozó az, aminek hatására vérszemet kap a legtöbb üzletember és államférfi. Állítólag az utóbbi felelős jórészt a manapság dúló közel-keleti konfliktusért. Nem véletlenül, mivel napjainkban a világ energiafelhasználásának közel hatvan százalékát a kőolaj és a földgáz szolgáltatja. A fekete aranyat főleg benzin, gázolaj és bitumen előállítására, míg a földgázt fűtés és energetikai célokra hasznosítják. Eme kincseket a föld alól, sokszor több ezer méteres mélységből, akár a tenger közepéről hozzák a felszínre. Kitermelésében több tízmillió ember dolgozik, a világ egyik talán legnagyobb iparága.

A technika jelenlegi szintjén a tényleges (földtani) kőolajkészlet 30-40%-a, a földgáz 75-90%-a termelhető ki. Ehhez hozzájön most – a kőolaj árának folyamatos emelkedése miatt szóba került – kanadai olajhomok, melynek kitermelése lokális környezeti katasztrófát okozna, de a világ második leghatalmasabb olajkitermelőjévé tenné az országot. Világszerte nagy erőfeszítéseket tesznek mindkét fő energiaforrás kitermelhetőségi arányának megnövelésére. A Közel-Kelet országaiban van az ismert kőolajkészletek 65%-a. A világ földgáztermelése 2005-ről 2006-ra a kőolajénál jóval dinamikusabban, 3,0%-al nőtt (a kőolaj csupán 0,3%-al), de várhatóan az idei arány minkét ágazatnál jóval nagyobb lesz.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását