2024. május 7. - Gizella

Műanyagból ismét olaj olcsó technológiával

Egy új, az eddigieknél olcsóbb eljárást dolgozott ki műanyaghulladék olajjá történő visszaalakítására egy thaiföldi hulladékfeldolgozó vállakozás.
2008. szeptember 9. kedd 07:45 - Hírextra
Két évvel ezelőtt, amikor Bangkok Szamut Prakan körzetének vezetői felkérték a a Professional Waste Technology (PWT) nevű céget, hogy segítsen hulladékgondjaik enyhítésében, senki sem gondolta volna, hogy egy nagyszerű új technológia fog születni. A cég szakemberei ismerték ugyan a pirolízis folyamatát, amellyel a műanyag ismét olajjá konvertálható, de az európai technológiát túlságosan drágának tartották. A szárazdesztillációnak is nevezett módszer lényege, hogy a műanyag gyártásának folyamatát megfordítva ismét olaj keletkezik.

Két évi fejlesztési munka eredményeként sikerült egy, az eddiginél olcsóbb ipari méretű eljárást kidolgozni. Délkelet-Ázsia egyetlen ilyen olajelőállító üzeme ez év májusában indult el. Naponta 10 ezer tonna műanyagot képes feldolgozni és ezzel 6-8000 liter jó minőségű olajat, illetve olajszármazékot előállítani. Egyes melléktermékek - mint például a folyékony gáz - energiaforrásként hasznosíthatók, míg a keletkezett hamu a beton-, illetve gumigyártásban lel felhasználást.

"Technológiánk mindössze 40 millió bahtba (197 millió forintba) kerül"- mondta Szomcsai Lertwiszettherakul, a PWT elnökhelyettese a Bangkok Post napilapnak. "Ezzel szemben a külföldi eljárás ára 200 és 400 millió baht (kb. 950 millió - 1.9 milliárd forint) között mozog. Mindemellett a miénknek kisebb az energiaigénye is"

Thaiföldön naponta mintegy 42 millió tonna hulladék keletkezik, ennek 40 százaléka egyedül Bangkokban és környékén. A szemét 85 százaléka hasznosítatlanul szeméttelepekre kerül és csak 15 százalékát dolgozzák fel vagy égetik el. Szakértők reményei szerint az új eljárás segíteni fog ennek az aránynak a javításában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását