2024. április 28. - Valéria

Negyven éve jelent meg a Hey Jude

Negyven évvel ezelőtt jelent meg a Beatles egyik legszebb dala, a Hey Jude. A kislemez A-oldalán hallható Lennon-McCartney szerzemény nemcsak a kései Beatles egyik legsikerültebb darabja, hanem kiemelkedik a liverpooliak teljes életművéből is.
2008. augusztus 25. hétfő 16:54 - Hírextra
Nem ez az egyetlen Angliában készült lemez, amely néhány napot késett az amerikai megjelenéshez képest: a tengerentúlon ugyanis augusztus 26-án, "otthon" pedig csak 30-án került a boltokba.

Nem érdektelen, hogy a Hey Jude hátoldalán a Revolution című dal hallható, mégpedig a legrockosabb változatban (A dal nagylemez-változatokkal szelídebb, talán pszichedelikusabb.)
Bár a Hey Jude szerzőiként John Lennon és Paul McCartney neve szerepel, azóta sokszor elhangzott: ez elsősorban Paul dala volt.

A Beatles agytrösztjei egyébként korábban is készítettek egyedül dalokat: a Yesterday is teljes mértékben Paulé, míg a Revolution az I Feel Fine, az In My Life, a Strawberry Fields Forever, a Lucy In The Sky With Diamonds pedig Lennon-termék volt. Erről maga Lennon nyilatkozott a hetvenes években megjelent interjújában. A dal autózás közben ütött szöget Paul fejében.

A Hey Jude - mindkét Beatles-fiú szerint - Lennon első házasságából született fiának, Juliannek szól, a címe eredetileg Hey, Jules lett volna. A dalt a megjelenése előtt egy hónappal kezdték próbálni, az egyik próbát filmre is vették, de ezt csak 1971-ben vetítették nyilvánosan.

A próbákon és a lemezfelvételen szimfonikus zenekar, harminchat zenész is részt vett. Johnnak nagyon tetszett a dal már kezdetektől is, ennek ellenére jócskán dolgoztak még rajta, s több helyen is változtattak az először rögzített dalon.

A valamivel több mint hétperces dal két részből áll. Az elején lévő szöveges rész valamivel rövidebb, a hosszúra nyúlt, de egyáltalán nem felesleges refrént a nagyzenekar tagjainak közreműködésével oldották meg.

A Hey Jude Angliában 3, Amerikában 9 héten vezette a listát, s első volt több európai ország listáján is. "Hivatalos" Beatles-abumra nem került fel a dal, de egy 1979-es válogatásra, valamint a listavezető Beatles-dalokat összegyűjtő One című albumon helye volt.

A Revolution rock-and-rollos változata a tagok közötti kompromisszum eredménye volt: John Lennon nem akarta ezt a változatot, a többiek viszont ragaszkodtak hozzá. Lennon énekli, két torzított gitár hallható a felvételen.

A Hey Jude - Revolution kislemezen látható először a félbevágott zöld alma, a Beatles kiadóvállalatának, az Apple-nek a jelképe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását