2023. december 10. - Judit

Gyerekek és felnőttek egyformán emlékeznek

A csecsemők emlékezete ugyanazokat a stratégiákat használja, mint a felnőtteké - állítja a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatócsoportja.
2008. július 30. szerda 09:17 - Hírextra
A felnőttek például a telefonszámok könnyebb megjegyezhetősége érdekében csoportokra osztják a viszonylag hosszú számsort. Ugyanígy cselekszenek a kicsik is.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmány szerint a kutatók 14 hónapos gyerekeknek különféle játékokat mutattak, amelyeket azután egy dobozba raktak. A csecsemőket biztatták, hogy keressék meg a tárgyakat a ládában, ahol még számos egyéb tárgy is látható volt. A gyerekek tudtán kívül azonban a már felmutatott játékok némelyikét más helyre rejtették, hogy megfigyelhessék, hogy sikerül-e a kicsiknek minden bemutatott játékra emlékezniük - azokra is, amelyek hiányoznak a dobozból.

A kutatók megfigyelése szerint a gyerekek memóriája sokkal pontosabban működött, amikor a játékokat a kísérlet elején - mielőtt a dobozba kerültek volna - kettes-hármas csoportokba rendezve mutatták meg nekik. A kicsik jobban emlékeztek az összegyűjtendő tárgyak és sokkal inkább érezték a titokban elrejtett játékszerek hiányát is.

Ebből következően a babák teljes mértékben a felnőttekével megegyező emlékezési stratégiát alkalmaznak, vagyis - áll a tanulmányban - ez a technika minden bizonnyal az emberi gondolkodás veleszületett sajátsága.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását