2024. május 19. - Ivó, Milán

Augusztus 20.

A legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében katonai tiszteletadás mellett vonják fel a Magyar Köztársaság lobogóját ma reggel a budapesti Kossuth téren, ezzel kezdetét veszi az augusztus 20-i programsorozat államalapító Szent István ünnepén.
2008. augusztus 20. szerda 08:30 - Hírextra


A honvédelmi miniszter emlékeztetett rá: a Magyar Honvédség már többször bizonyította, hogy értékeket teremt és értékeket véd határokon belül és kívül. Példaként említette a külföldi miszsiós tevékenységekben való aktív részvételt, s jelezte: három kontinens 13 országában jelenleg mintegy ezer magyar katona teljesít szolgálatot.

Sikeres missziós szerepvállalásuk a magyar külpolitika egyik legfontosabb eszközévé vált. A missziók vállalása sok esetben tárgyalási alap vitatott kérdések megoldásában - hívta fel a figyelmet Szekeres Imre, példaként pedig a szomszédsági kapcsolatokat, a kisebbségben élő magyarok helyzetének javítását és egyes országokkal folytatott vízumtárgyalásokat említette.

A honvédelmi miniszter felhívására az ünneplők néma főhajtással emlékeztek az Afganisztánban a közelmúltban merényletben életét veszett katonákra, Kovács Gyulára és Nemes Krisztiánra.
A politikus felhívta a figyelmet arra: a stabilitás nem változatlanságot jelent, "sőt a képességek fejlesztésének időszaka jött el".

"Önök akkor kezdik meg katonai pályájukat, amikor a Magyar Honvédség új képességeit alakítjuk ki. Most kerül sor a nemzeti és szövetségi követelményeknek egyaránt magas szinten megfelelő, képességalapú és információs hadviseléshez igazodó haderő kifejlesztésére" - jelentette ki a miniszter ünnepi beszédében.

A honvédtisztek esküszövegét Nyerges Tamás, a rendőrtisztekét Andor László mondta elő. A honvédelmi miniszter döntésének értelmében az idei augusztus 20-i tisztavatáson már nem a Szent Korona másolata előtt tették le esküjüket a katonák és rendőrök.

A frissen avatott tisztek által aláírt fogadalomtétel szövegét átadták Sólyom László köztársasági elnöknek. Az eskütétel után a tisztek képviselői a hősi halottak emléke előtt tisztelegve koszorút helyeztek el az ismeretlen katona emlékművének talapzatánál.

A tisztavatáson részt vettek a közjogi méltóságok, kormánytagok, a diplomáciai testületek képviselői, az Országgyűlés bizottsági elnökei, alelnökei.

Szerdán a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen (ZMNE) végzett 59 honvédtisztet és 49 rendőrtisztet avatták fel a Hősök terén. Utóbbiak határőrhallgatóként kezdték meg tanulmányaikat, de miután a határőrség már a rendőrség része, ezért rendőrként fejezték be az egyetemet. A ZMNE Kossuth Lajos Hadtudományi Karon 75-en, a Bolyai János Katonai Műszaki Karon 33-an végeztek. A tiszti fogadalmat tevők között 23 nő volt.

Az ünnepélyes tisztavatást hagyományteremtő szándékkal tavaly "költöztették át" a Kossuth térről a Hősök terére. Szintén tavaly volt először az ünnepség része, hogy a Szózatot követően a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának helikopterei, harci és szállító repülőgépei áthúztak a Hősök tere felett, 150-22 méteres magasságban.



Idén először három Mi-24 típusú harci helikopter, majd utánuk egy AN-26-os szállító repülőgép és két L-39 (Albatrosz) típusú repülőgép repült át a tér felett. Ezt követően egy AN-26-os szállító repülőgép és két MiG-29 típusú vadászgép, majd végül három-három JAS-39-es Gripen típusú vadászgép következett.

Délben a 160 éves Magyar Honvédség előtti tisztelgésül zenés őrségváltás lesz a Hősök Emlékkövénél. A Szépművészeti Múzeum felőli oldalon pedig idén is megtekinthető a Magyar Honvédség haditechnikai eszközeiből látható bemutató.

A tisztavatásra az MTI helyszínen lévő tudósítója szerint öt-hatezren voltak kíváncsiak: a tisztek hozzátartozói, a családok és érdeklődők teljesen megtöltötték a Hősök tere környékét, és sokan álltak a Szépművészeti Múzeum lépcsőin is. A tömegnek zacskós vizet osztottak a nagy melegben. Az ünnepség alatt az egyik fogadalmat tevő tiszt rosszul lett, őt az egészségügyi katonák kísérték ki.

8.30:

Zászlófelvonás

A katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság és Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese, továbbá Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke.

A zászlófelvonáson a kormány több tagja mellett jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői, valamint több politikus is.

A Kossuth teret a rendőrség teljesen lezárta az állami zászló felvonásának idejére, az augusztus 20-i ünnepi rendezvényre érkezők csak fémdetektoros kapun, szigorú átvizsgálás után léphettek a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtti kordonokkal elzárt területre.

A kordonnal elzárt területre, így az Országzászló közelébe csak a meghívott vendégek és az akkreditált újságírók mehettek be.

A rendőrség a kordonnal határolt területnél szélesebb körben zárta le az rendezvény környékét, így a Vértanúk terére sem lehetett bemenni a program ideje alatt. A zászlófelvonás közben a jelenlévők közül néhányan sípolással és fütyüléssel próbálták megzavarni az ünnepséget, s közben a "Gyurcsány takarodj!", a "Hazaáruló!" és a "Vesszen a kormány!" jelszavakat skandálták.

A Parlament közelében több tucat rendőrautó várakozott, de idén először nem voltak jelen civil biztonsági szolgálat munkatársai a Kossuth téren, ahol a kordonokon belül ünnepi egyenruhás rendőrök álltak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását