2024. május 19. - Ivó, Milán

Augusztus 20.

A legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében katonai tiszteletadás mellett vonják fel a Magyar Köztársaság lobogóját ma reggel a budapesti Kossuth téren, ezzel kezdetét veszi az augusztus 20-i programsorozat államalapító Szent István ünnepén.
2008. augusztus 20. szerda 08:30 - Hírextra


13.00:
Átrepülhetnek a Lánchíd alatt a Red Bull-verseny gépei

Átrepülhetnek a Lánchíd alatt a Red Bull-verseny gépei szerda délután az augusztus 20-ai ünnepség operatív törzs vezetőjének döntése szerint.

Juhász Gábor igazságügyi és rendészeti miniszter az MTI-vel azt közölte, a nemzeti hajózási és légügyi hatóság megfelelőnek találta a vízállást a repüléshez, ezért hozzájárult ahhoz, hogy a délutáni versenyen a pilóták átrepülhessenek a Lánchíd alatt.



Kedden a Red Bull Air Race Bizottság úgy döntött, hogy a versenyzők nem repülhetnek át a Lánchíd alatt a Duna emelkedő vízállása miatt, emiatt a pályát lerövidítették.

A bizottság szigorú biztonsági szabályai értelmében a vízfelület és a híd alsó pontja között legalább 9,5 méternyi hely szükséges; kedden délelőtt ez a távolság elérte a minimális szintet.

13.00:
Sólyom László állami kitüntetéseket adott át

A kitüntetések átadásakor azt demonstrálhatjuk, hogy vannak értékeink, amelyekkel a magyar állam azonosul, és kifejezi elismerését az értékek létrehozóinak - mondta Sólyom László köztársasági elnök, aki szerdán állami kitüntetéseket adott át augusztus 20-a alkalmából a Parlamentben.

Az államfő ünnepi köszöntőjét azzal kezdte, hogy a nemzeti ünnepeken - március 15-én, október 23-án és augusztus 20-án - átadott kitüntetések ceremóniája "ünnep az ünnepben". Szerinte ekkor azt demonstrálhatjuk, hogy vannak értékeink, amelyekkel a Magyar Köztársaság, a magyar állam azonosul, és kifejezi elismerését az értékek létrehozóinak.

Sólyom László az állami kitüntetések átadása előtt hangsúlyozta, mindig nagy öröm számára ez az esemény, hiszen ekkor jeleníthető meg, hogy a napi közvetlen hasznon túl vannak olyan értékek, amelyeknek a nyilvánossága nem mindig esik egybe a sajtó nyilvánosságával, illetve a "napi politikai, napi gazdasági üzemben" hangoztatott értékekkel.Az eseményen részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin az Országgyűlés elnöke.

12.20:
"Az erős ország toleráns és befogadó"

Az erős ország toleráns és befogadó - mondta augusztus 20-a kapcsán Fodor Gábor szerdán az MTI-nek.Az SZDSZ elnöke emlékeztetett rá, hogy Szent István is erre hívta fel fia, Imre herceg figyelmét neki írt intelmeiben.

Fodor Gábor szerint egyszerre két irányban kell szolidárisnak lenni: az országon kívül és az országon belül is. Ezt kifejtve azt mondta, hogy az Európai Unió tagjaként sem szabad megfeledkezni a határon túli magyarokról, különösen a Vajdaságban és a Kárpátalján élőkről, akik a romániai vagy a szlovákiai magyarokkal ellentétben nem tagjai az uniónak, ezért irántuk fokozott figyelemmel kell lenni.

A pártelnök leszögezte, hogy a liberális nemzeti identitás befogadó és nem kirekesztő.
A belső szolidaritás kapcsán azt mondta, hogy a politikai intézményrendszernek élveznie kell a köz bizalmát, és az SZDSZ az őszi parlamenti időszakra ennek helyreállítását tűzi ki célul. Megjegyezte, olyan kormányra van szükség, amelyről mindenki tudja, hogy mit akar csinálni.

Augusztus 20-áról azt mondta, hogy arra az emberek tisztelettel gondolnak, de az idei ünnep ellentmondásos, mert majdnem napra pontosan 40 évvel ezelőtt lépték át a magyar katonai alakulatok a csehszlovák határt, hogy elfojtsák a prágai tavaszt.

Hangsúlyozta, hogy 12 évvel 1956 után Magyarország, ha nem is önállóan, hanem a Varsói Szerződés tagjaként, "cinkosa lett egy olyan cselekedetnek", amely a csehek és szlovákok szabadságtörekvéseinek elfojtására irányult. Kijelentette, hogy Magyarországnak minden adandó alkalommal hangsúlyoznia kell a bocsánatkérést ezért a cselekedetért.

Fodor Gábor egyúttal párhuzamot vont a grúziai és a tibeti helyzet, valamint a Varsói Szerződés 1968-as erőszakos beavatkozása között.

12.15:
"Az államnak a közösség szolgálatában kell állnia"

Az államnak a közösség szolgálatában kell állnia - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerdán, Balatonfüreden, a Szent István téren rendezett augusztus 20-i ünnepségen.

"Amikor Szent István ezer évvel ezelőtt létrehozta a keresztény, magyar államot, akkor nem azért hozta létre, hogy a saját egyszemélyes hatalmát intézményesítse" - tette hozzá a politikus. Navracsics Tibor szerint Szent István azért szervezte meg "germán minták mentén és a latin kereszténységre támaszkodva" a magyar államot, mert hitt abban, hogy csak az állam jelentheti azt a szervezeti keretet egy közösség számára, amely a továbbélését biztosítja.

Az állam azonban "nem önmagában való", és fennmaradni is csak akkor tud, ha a közjót szolgálja, s ha azok az emberek, akik a választópolgárok, a politikai közösség és a nemzet bizalmából az államot irányítják, őszinteséggel, igaz politikával szolgálják, s nem pedig hazugsággal szerzik meg az emberek bizalmát - mondta az ellenzéki politikus, hangsúlyozva: csak az őszinte, egyenes beszéd jelenti a vezetők legitimációjának alapját.

Vagyis az, ha a közösség szemébe tudnak nézni, és el tudják mondani a gondokat, és ha van erejük a közösség segítségét kérni a gondok megoldásához - fejtette ki az ünnepség szónoka. Navracsics Tibor szerint ha az állam nem ilyen, akkor "nem csak hogy széthullhat, de magát a közösséget is leronthatja".

"Ha az állam csak arra jó, hogy önös érdekek mentén a hatalmon lévők zsákmányát gyarapítsa, akkor csak úgy tudja fenntartani a hatalmát, hogy viszályt szít a közösségekben" - fogalmazott az ellenzék vezető politikusa. Megjegyezte: ismerünk olyan hatalmakat, amelyek csupán úgy tudták fenntartani a hatalmukat, hogy szembefordították egymással a közösség tagjait vallási vagy faji alapon, vagy akár a társadalmi osztályokhoz tartozás szerint is.

Navracsics Tibor szerint az állam akkor szolgálja a közösség érdekeit, ha fajra, nemre, felekezetre, származásra és osztálybeli hovatartozásra való tekintet nélkül "nem tesz különbséget a közösség tagjai között, hanem mindenkinek kínál valami jót".

A tehetségeseknek például azt, hogy érvényesülni tudjanak, s számukra "az állam, a kormány elhárítja az érvényesülés akadályait" - vélekedett Navracsics Tibor, hozzátéve: a kevésbé tehetségeseknek, a rászorulóknak pedig azt a lehetőséget biztosítja, hogy "újra és újra bekapcsolódhassanak a társadalom vérkeringésébe, ne szoruljanak ki onnan, ne érezzék magukat másodrangú polgároknak".

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását