2024. május 19. - Ivó, Milán

Augusztus 20.

A legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében katonai tiszteletadás mellett vonják fel a Magyar Köztársaság lobogóját ma reggel a budapesti Kossuth téren, ezzel kezdetét veszi az augusztus 20-i programsorozat államalapító Szent István ünnepén.
2008. augusztus 20. szerda 08:30 - Hírextra


A szegényebbeknek az állam nyissa meg az utat a gyarapodásra, a gazdagokat pedig ösztönözze arra. hogy jövedelmükből a köz javára fordítsanak; olyan akciókra, cselekedetekre, amelyekkel lehetővé teszik, hogy az egész közösség gyarapodjon - mondta a Fidesz politikusa. Az erőseket pedig korlátozza, hiszen az erő nem jogot jelent, hanem felelősséget - jelentette ki az ünnepség szónoka, rámutatva: az erősek erejükkel a gyengék javára éljenek, s őket védelmezzék.

Navracsics Tibor ezt követően az ünnepség mintegy kétszáz résztvevője előtt kérdéseket fogalmazott meg, arra keresve választ, olyan-e ma a magyar állam, amely a közösség javait szolgálja, olyan-e ma, amely a gyengéket védelmezi és az erősek kezét lefogja, olyan-e ma, amely a gazdagokat a szegények segítésére ösztönzi és olyan-e, hogy mi mindannyian a magunkénak érezhetjük.

Vagy esetleg olyan a magyar állam, amely többször kerül szembe a saját közösségével, mint ahányszor a javait szolgálja, amely szembefordítja a különböző csoportokat, s amely abból él, hogy feszültséget gerjeszt - kérdezte a politikus.

Az állam feladata az, hogy a kibékíthetetlennek tűnő ellentéteket elsimítsa, teremtse meg a béke és a rend alapjait egy közösségen belül, függetlenül attól, hogy a közösség tagja éppen a baloldalhoz vagy a jobboldalhoz tartozik - hangsúlyozta Navracsics Tibor a balatonfüredi ünnepségen.

Bóka István, Balatonfüred fideszes polgármestere az ünnepségen díszpolgári címet adott át Simon Károlynak, a város rendszerváltás utáni első polgármesterének.

11.45:
Városi rangot kapott Isaszeg

Ma nem lehet korszerű az a politika, amely csak szűk hatalmi érdekek alapján fogalmazza meg tennivalóit, legyen az bármely oldalé - jelentette ki Szili Katalin szerdán a Pest megyei Isaszeg városavató, augusztus 20-i ünnepségén.

Az Országgyűlés elnöke kifejtette: több mint hiba, politikai bűn a hosszú távú érdekeket feláldozni valamiféle paktum létrehozására. Csak az együttműködés és az összefogás lehet eredményes. Az összefogás és az egység közösségteremtő erejére már az államalapító Szent István is felhívta a figyelmet - tette hozzá.

"Ami ma előttünk áll, a nemzeti egység, az élhető világ politikai programja, és ennek a nemzetnek a nagy többsége ezt akarja" - jegyezte meg. A mai világunkban a közösségek ünnepét pontosan azok az ordibáló tömegek teszik tönkre, amelyek nem tudják, milyen közösen örülni és a közösség egységét szolgálni - mondta, utalva az ünnepi beszédét megzavarni próbáló, bekiabáló és árpádsávos zászlókat lengető csoportra utalt.

Az Országgyűlés elnöke átnyújtotta Hatvani Miklósnak, a 11 ezer lakosú Isaszeg polgármesterének a köztársaság elnöke által aláírt, a városi rangot tanúsító dokumentumot.
A művelődési ház előtt tartott ünnepségen hozzávetően 300-an vettek részt. Közöttük volt a "Hazaárulók! Tönkeretettétek az országot!" feliratú transzparenseket magasba tartó, s a kormányt szidalmazó bekiabálók mintegy 15-20 fős csoportja.Rendőri beavatkozásra nem volt szükség. A randalírozók a házelnök beszéde után elvonultak.

11.00:
Időjárás előrejelzés

Szeles idő várható szerda este Budapesten az ünnepi tűzijáték idején az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint, ám eső nem valószínű.

A szolgálat az MTI-hez is eljuttatott közleménye szerint óránként 40-55 kilométeres széllökéseket és 25 Celsius fokos hőmérsékletet lehet valószínűsíteni a főváros térségében estére.

Budai Bernadett kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta, előzetesen nem határozták meg, milyen szélerősség mellett dönthetnek a tűzijáték esetleges elmaradásáról. Mint mondta, ezt több időjárási tényező figyelembevételével vizsgálják.

A jelenlegi időjárási helyzet alapján tehát megtartják az este 9 órára tervezett tűzijátékot.
A meteorológiai szolgálat országos előrejelzése szerint a nap első felében túlnyomóan derült lesz az ég, legfeljebb kevés felhő lesz az égen.

A délutáni óráktól északnyugat felől erősebben megnövekszik a felhőzet, azonban délen és keleten este is derült idő valószínű. A délutáni, késő délutáni óráktól főként nyugaton, északnyugaton néhol záporeső, zivatar is előfordulhat.

A késő délutáni, esti óráktól a Dunántúlon és a középső országrészben többfelé erős széllökések (40-55 km/h) kísérik az északnyugatira forduló szelet. Zivatarfelhő környezetében pedig rövid ideig viharos (60-75 km/h) széllökés sem kizárt.A csúcshőmérséklet 29 és 34 fok között alakul, de északnyugaton már csak 27 fok körül várható. Késő este 20, 25 fok között valószínű.

10.00:
Tisztavatás

A mai ünnepi alkalom lehetőség arra, hogy megköszönjük a honvédségnek a szolgálatot, a helytállást. A nemzet nevében köszönöm az önök és katonáik szolgálatát, amit a hazáért, Európáért és az észak-atlanti szövetségért tettek és tesznek - mondta ünnepi beszédében Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerdán Budapesten, a Hősök terén rendezett tisztavatáson.

A politikus az 59 fiatal honvéd- és 49 rendőrtiszt előtt kijelentette: jól képzett, felkészült tisztek és tiszthelyettesek védik hazánkat és látnak el közös feladatokat szövetségeseinkkel, és olyan tábornokok vezetik a Magyar Honvédséget, akik itthon és külföldön nagy elismerést vívtak ki a magyar katonáknak - mondta.

Hozzátette: a Magyar Honvédségnek olyan katonái vannak, akik képesek és készek az újabb kihívásokra, ambíciózusak, tettrevágyók.



A politikus kitért arra, hogy a Magyar Honvédség 160 éves történelme során többször is előfordult, hogy "felelőtlen, gátlástalan politikusok" visszaéltek olyan nemes értékekkel, mint a hűség, a fegyelmezettség, a becsület és a bizalom. Szekeres Imre emlékeztetett "a hosszú huszadik század" tragikus eseményeire, a világháborúkra, Trianonra, a holokausztra, a diktatúrákra, a prágai tavasz eltiprására.

"Van testületi és személyes felelőssége a honvédségnek ezekben a tragikus történésekben, de tudunk katonákról és katonai alakulatokról, amelyek bonyolult, nehezen áttekinthető történelmi helyzetekben is jól tudtak dönteni. Olyan helyzetekben, amikor a politikai vezetők rossz irányt mutattak a katonáknak, vagy éppen magukra hagyták őket (...). Rájuk büszkék vagyunk" - jelentette ki.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását