2024. május 9. - Gergely

Magára hagyott állatvédelem

Kritikussá vált a helyzet a főváros Illatos úti Ebrendészeti Telepén. Ha nem sikerül rövid időn belül gazdát találni a vészesen felhalmozódott állománynak, tömeges altatásra kerülhet sor a helyhiány miatt.
2008. augusztus 7. csütörtök 07:29 - Nagy András
A Fővárosi Önkormányzat által üzemeltetett Illatos úti kutyatelep alapítványa ezért egy bulvárlappal összefogva augusztus 10-én (most vasárnap) örökbefogadó napot szervez a Ferencvárosba. Lapunkhoz eljutatott közleményükből kiderül: a legnagyobb fővárosi befogadó állomáson jelen pillanatban 94 helyen kénytelenek elhelyezni valamennyi, Budapest területén befogott vagy a tulajdonosa által magára hagyott kutyát. Márpedig évente megközelítőleg háromezer eb kerül be a telepre az említett okok miatt.

Nyáron a legnehezebb

A tájékoztatás arról is szól, hogy habár az elmúlt években az Illatos út dolgozói és támogatói által létrehozott „Vigyél Haza Alapítvány” nagy erőfeszítéseket tett a telepen sínylődő állatok gazdára találása érdekében (alap-állatorvosi ellátás és mikrochipkártyás azonosító minden ebnek, hetente többször frissülő információs oldal stb.), állandó helyszűkével kell szembesülnie. Januárban az eszeveszett petárdázás okán elszabadult kutyák rónak terhet a telepre, tavasszal és ősszel a tüzelés miatt kóborol el sok állat, ám a legnagyobb kihívást a nyár jelenti. Számos tulajdonos ugyanis azzal kezdi a nyaralást, hogy megunt kutyáját egyszerűen leadja az Illatos úton. Ráadásul nyáron jellemzően az örökbefogadási kedv is alacsonyabb, mint az év más időszakaiban. Az alapítvány emellett arra is figyelmeztet: Augusztus 20-án, a tűzijáték miatt várhatóan ismét számtalan kutya menekül majd félelmében otthonról és befogottként kerül az Illatos útra. Rájuk kivétel nélkül altatás vár, amennyiben nem jár sikerrel a hét végére meghirdetett akció.

Több százezren kóborolnak

A kóborállat-problémával szerencsére nem egyedül az Illatos úti Ebrendészeti Telepnek kell megküzdenie, számos non –profit szervezet igyekszik segíteni a bajba jutott házi kedvenceken a fővárosban és az ország más területein egyaránt. A Hírextra ezek közül az egyik legbefolyásosabbat, a már több mint tizenöt éve működő Rex Kutyaotthon Alapítványt kereste fel. Dr. Király Péter állatorvos, a civil társulás alapítója lapunknak kifejtette álláspontját a problémakörben. Király szerint az elmúlt évtizedben robbanásszerűen nőtt a társállatként tartott kutyák és macskák létszáma hazánkban. Ez önmagában nem is lenne baj, csak látni kell: sok esetben a kedvencek tartása nem természetes igényből fakad, csupán divathóbort, vagy átmeneti fellángolás – fűzi hozzá. Így kerülnek elhagyatott állatok ezrei menhelyekre, gyepmesteri (régi szóval élve: sintér-) telepekre vagy az utcára.

Hogy mégis mennyi az annyi? A Rex Alapítvány első embere becslése alapján a Magyarországon élő kóbor kutyák és macskák létszáma több százezres nagyságrendű. Az elvadult házimacskák száma a külföldi tapasztalatokhoz hasonlóan hazánkban is legalább duplája a kóbor ebek létszámának, azonban jelenlétük rejtőzködő életmódjuk miatt kevésbé szembeötlő.

Siralmas körülmények a „telepeken”

Európai Uniós elvárások
Számos tanulmány igazolja, hogy Európai Uniós elvárásoktól hazánk legjelentősebb lemaradásai a környezetvédelem-, természetvédelem- s ezen belül az állatvédelem területén mutatkoznak. E lemaradások felszámolása - akárcsak külföldön - csak az egész országra kiterjedő központilag irányított tudatformálással, egyedi állatmegjelöléssel és a kóbor állat-problémát a gyökereinél megragadó ivartalanítási kampányok lebonyolításával oldható meg.
A felelős állattartási kultúra terjesztésének igen hatékony lehetősége lenne például, ha az ország összes iskolájába eljutna az állatvédelmi nevelőprogram, mely az állatszigeten már évek óta nagy sikerrel működik. Végül nagy segítséget jelentene egy központi támogatással működő civil állatvédelmi kommandó, az állatokkal szembeni durva bánásmód eseteinek gyors és szakszerű kezelésére.
(Részlet a Rex Kutyaotthon Alapítvány közleményéből)
Kíváncsiak voltunk, vajon a Rex-nél mit szólnak az Illatos útiak kétségbeesett felhívásához. Nos, Király Péter szerint bebizonyosodott, hogy a probléma európai normákhoz igazodó kezelésére a sokszor siralmas körülmények között működő gyepmesteri telepek képtelenek. Ennélfogva a kóbor állatok mentésének és elhelyezésének irdatlan feladatából a jóérzésű, de állandó anyagi gondokkal küzdő non profit szervezeteknek is jócskán ki kell venniük a részüket. A Rex Alapítványnak különben alapelve, hogy nem altat el egészséges állatot – mondja az alapító. Ez ugyan jól hangzik, de ennek is megvan a hátránya, hisz így kénytelenek egy csomó állatnak „nemet mondani” –gyakorol kritikát Király. Ennek ellenére évente 7-800 állatot örökbe ad, és ez nagyon nagy szám. Augusztus 16-ra egyébként ők is készülnek egy örökbefogadó akcióra a Hontalan Állatok Világnapja alkalmából.

Az okokról

Mikor azt kértük Király Pétertől, sorolja fel a legfontosabb okokat, melyek a mostani helyzethez vezettek, a következőket említi: az első, és egyben alapgond az oktatás-nevelés és felelős állattartás kultúrájának hiánya. Felháborító, ahogy a jelenlegi kormányzat felteszi a kezét – mondja a szakember. A nemzeti alapprogramok bőségesen tartalmaznak erre vonatkozó információkat, állítják az illetékes minisztériumnál, ehhez képest semmit sem találni a Nemzeti Alaptantervben „állatvédelem” címszó alatt – háborog Király Péter. Ezen kívül hiába szabja meg az Állatvédelmi Törvény az önkormányzatoknak, hogy folytassanak ilyen irányú felvilágosítást-nevelést, ha több évtizede nem történik semmi. 

A második sarokpont az ivartalanítás hiánya. Nálunk fejlettebb állatvédelmi kultúrájú országokban (pl. Angliában) pedig ez már régóta bevett eljárás, körülbelül annyira, mint a kötelező védőoltás vagy féregtelenítés. Mi meg feleslegesen teszünk hatalmas terhet a társadalomra. Mint állatorvos, nem győzi hangsúlyozni: ez az egyedüli hatékony módja a nem kívánt szaporulat megfékezésének!
A harmadik nagy probléma az egyedi mikrocsipes azonosítás hiánya. Ez tenné lehetővé ugyanis, hogy az elveszett, illetve megtalált állatok felismerhetőek legyenek, valamint a felelősségre vonásra is módot adna. (Itt kell megjegyezni, hogy az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény életbe lépése, valamint az állatkínzás fogalmának BTK-ba emelése elvben áttörést jelentett hazánk állatvédelmének történetében, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy a végrehajtás végtelenül lassú és nehézkes.) 

Komplex kezelésre lenne szükség

Nagy kérdés, hogyan tud ezeken segíteni a magyarországi civil állatvédő-szféra. Király Péternek meggyőződése, hogy e három problémát csak együttesen lehet kezelni. Alapítványa kiemelten foglalkozik a fiatalok oktatásával, de (elsősorban a média segítségével) próbálják a felnőtt korosztályt is megszólítani. Igyekeznek az ivartalanítást népszerűsíteni, valamint elérni, hogy a tőlük kikerülő ebek már mind túlessenek a mikrocsipkapszulás beültetésen. Emellett a Rex is szervez örökbefogadási ankétokat, a legközelebbit éppen augusztus 16-án, a IV. kerületben található „állatszigeten”.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását