2024. április 27. - Zita

Állatkínzókra vadásznak

Öt szemrevaló kiskutyát zárt valaki dobozba, majd étel és víz nélkül magára hagyta őket Szeged egyik kertvárosában, Baktóban. Ugyanezen a napon kicsit odébb zsákba csomózott valaki két macskát, majd az esőtől dagadó egyik csatornába hajította őket. A dobo
2008. július 23. szerda 11:24 - Hírextra
Magyarországon a hobbicéllal szaporított kutyák, macskák száma sokkal több, mint amennyire a felelős állattartói réteg igényt tartana. Vannak a szaporítók között feketéző kutya-macskatenyésztők, meg persze tudattalan (háztáji) szaporítók is.

Sokkal könnyebb lenne a problémákat megelőzni, mint kidobni, kínozni a megszülető kisállatokat. A felelőtlen szaporítások eladhatatlan végtermékeivel – a kiskutyákkal, kiscicákkal – sokan nem tudnak mit kezdeni, így törvényt sértve, bűncselekményt követnek el: kidobják őket az utcára. EZÉRT - ha a tettes előkerül - 2 év börtön is kapható!

A törvényből (2004.X.tv.):
A jogszabály szerint állatkínzást követ el az, aki gerinces állatot úgy bántalmaz, illetve tart, hogy az az állat egészségének károsodásához vagy annak pusztulásához vezet. Az állatkínzás vétségét követi el az is, aki állattartóként háziasított emlősállatot vagy az ember közelében tartott veszélyes állatot elűz, elhagy vagy kitesz.

Mit tehet az állatvédő lakos, ha állatkínzást tapasztal? Mivel állatokat utcára tenni bűncselekmény, a helyi (legközelebbi) rendőrt kell értesíteni, akinek kötelessége minden ilyen esetben eljárni, és jegyzőkönyvet felvenni, nyomozást megindítani.

A cikkben leírt ügyek kapcsán (vagy más esetekben) ha valaki konkrét információt nyújt az állatkínzásos bűncselekmény elkövetőinek felderítésére, azt az Orpheus Állatvédő Egyesület megjutalmazza!
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását