2024. április 27. - Zita

Visszaköveteli a villát az egykori tulajdonos leánya

Előzmények nélküli "kárpótlási" üggyel találta magát váratlanul szembe a cseh állam. Lisbeth Popper, az első Csehszlovák Köztársaság egyik leggazdagabb bankárának, Jirí Poppernek a leánya, a hét végén bejelentette: visszaköveteli azt az egykoron a családj
2008. július 20. vasárnap 18:38 - Hírextra

Lisbeth Popper a napokban bíróság elé vitte az ügyet, és beperelte a cseh és az orosz államot, mert szerinte jogtalanul visszatartják családi örökségét.

"Majdnem két évig próbálkoztunk a megegyezéssel, úgy a csehekkel, mint az oroszokkal is tárgyaltunk. Ignoráltak, vagy nem is voltak hajlandóak foglalkozni velünk. Ezért most bírósághoz fordultunk" - jelentette ki Irena Benesová, Popper ügyvédnője.

"Oroszországtól azt követeljük, hogy adja vissza családi villátt. Ha ez nem valósul meg, akkor a kártérítés teljes összegét a cseh államtól fogjuk követelni" - pontosította nyilatkozatát Benesová. Megjegyezte: becsléseik szerint a prágai Bubenec negyedben álló luxusvilla, a hozzá tartozó melléképületek, illetve a több mint egyhektáros park értéke nagyjából egymilliárd korona (10 milliárd forint).

A vitatott villát a múlt század húszas éveinek elején emeltette Ignaz Petschek zsidó szénbáró, majd azt 1927-ben eladta a Popper családnak. Popperék 12 évig éltek benne, de a szintén zsidó család vagyonát 1939-ben a Gestapo elkobozta. A Prága központjában lévő Petschek palotában - korábban bankház - volt a szervezet hírhedt prágai központja, cellákkal, vallató termekkel. A palota és a villa így váltak fogalommá és lettek ismertek szinte minden cseh előtt.

A II. világháború befejezése után a Popper család azt várta, hogy vagyonát visszaadják, de a csehszlovák állam a palotát és a villát, mint német tulajdont elkobozta. A villa azonban nem maradt hosszú ideig cseh kezekben, mert Edvard Benes, akkori köztársasági elnök az országot a náci rendszer igája alól felszabadító Szovjetuniónak adományozta. Az elnöki rendeletben az áll, hogy az eredeti tulajdonos igényeit jogilag később fogják rendezni. Erre azonban soha nem került sor.
"Nem is tudom, mi üthetett Benesbe. Egyáltalán nem az 1945-ben hatályban lévő törvények alapján döntött. Ő a villát egész egyszerűen ellopta. Bár államfő volt, ezt másképpen nem lehet minősíteni" - fejtette ki Benesová.

Az orosz nagykövetség a témával nem óhajt foglalkozni, és semmiféle nyilatkozatot, álláspontot nem adott ki, és az utóddal nem is kommunikál. Nem hivatalos verzió szerint úgy vélik, hogy az ügy a cseh állam és a Popper család vitája. A cseh állam nehéz helyzetben van. A pénzügyminisztérium azt állítja, hogy az ügy abban az időszakban játszódott le, amelyre a kárpótlási törvények nem vonatkoznak. Mint ismeretes a kárpótlás hivatalos időszaka 1948 februárjától 1989 végéig lett meghatározva. A cseh hatóságok erre a törvényre hivatkoznak.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását