2024. április 27. - Zita

Varró László: rendkívül drága lesz az orosz gáz

Rendkívül drága lesz az orosz importgáz az év második felében - állítja a MOL vezető közgazdásza. Varró László az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: reális a Gazprom vezérigazgatójának jóslata, amely szerint a következő két évben több mint kétszeres
2008. július 20. vasárnap 07:16 - Hírextra
Magyarországon az E.ON Hungária a közüzemi nagykereskedő, a cég egy hosszút távú szerződés keretében importálja a Gazpromtól az orosz földgázt - ez a hazai igények túlnyomó részét kielégíti - mondta az InfoRádiónak a MOL vezető közgazdásza.

Varró László hozzátette: a szerződés - az orosz gyakorlatnak megfelelően - dollárban nominált, és a finomított olajtermékek árához indexált kontraktus, emiatt az elmúlt egy évben bekövetkezett olajárrobbanás hatására az indexált ár jelentősen növekedett.

A szerződés emellett - ugyancsak az orosz standard szerint - visszatekintő indexálást alkalmaz, vagyis az elmúlt háromnegyed év átlagos olajtermék-árait veszi alapul. Emiatt fél évre előre nagy biztonsággal lehet jelezni az orosz importgáz árát, hiszen fél év múlva a jelenlegi árak lesznek a mérvadók - magyarázta a MOL vezető közgazdásza.

Egy éve az olaj hordónkénti ára 70 dollár körül alakult - amit a szakértők már akkor is magasnak tartottak -, most pedig 130 dollár - mondta Varró László, hozzátéve: gyakorlatilag biztos, hogy az orosz importgáz nagyon megdrágul az év második felében.

Nem mozdulnak

A magyar társadalom még nem volt hajlandó tudomásul venni az olajárrobbanást, az emberek nem szállnak ki az autóikból, nem változtatják meg fogyasztási szokásaikat, ráadásul az év első felében az üzemanyag-fogyasztás nagy ütemben nőtt - mondta a MOL vezető közgazdásza.

A történelmi csúcsot reálértéken 2005 második felében érték el a magyarországi üzemanyagárak, akkor 300 forint felett alakultak. Bár most drágább a benzin és a gázolaj, reálértékben nem éri el a három évvel ezelőtti szintet - jegyezte meg Varró László.

Ennek egyik oka az, hogy a forint erősödött a dollárral szemben, a másik pedig, hogy az ár jelentős részét a jövedéki adót teszi ki, ami forintban nominálisan változatlan - mondta a szakértő. Miután nincs komoly áremelkedés, nem meglepő, hogy a magyar fogyasztók nem reagálnak - fűzte hozzá Varró László.

Előbb vagy utóbb azonban a magyar társadalomnak is reagálnia kell a drágulásra, hacsak nem marad erős a forint, és nem kezd zuhanni az olajár - közölte a MOL vezető közgazdásza.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását