2024. május 2. - Zsigmond

Meghalt egy magyar tűzszerész Afganisztánban

Életét vesztette egy magyar katona szombat délután tűzszerész feladat végrehajtása közben Afganisztánban - közölte az MTI-vel a Honvédelmi Minisztérium.
2008. július 13. vasárnap 01:11 - Hírextra

A Baghlan Tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tűzszerész részlege feladatvégrehajtásra vonult ki az MH PRT felelősségi körzetébe tartozó területen lévő Kunduz városba vezető útra, amikor – eddig tisztázatlan körülmények között – robbanás történt, amelynek következtében a magyar tűzszerész katona életét vesztette - olvasható a minisztérium közleményében.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter utasította Havril András vezérezredest, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnökét, hogy különleges vizsgálóbizottságot hozzon létre.
Mint írták, a honvédelmi miniszter indokoltnak tartja - mivel rövid időn belül második alkalommal következett be tragédia - hogy a bizottságot a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága (MH ÖHP) vezesse, megfelelő szakemberek bevonásával.

"A bizottság haladéktalanul, az első légi híddal Afganisztánba utazik" - tartalmazza a közlemény, amely kitér arra is, hogy a vezérkari főnök a vizsgálat vezetésével Benkő Tibor vezérőrnagyot, az MH ÖHP parancsok-helyettesét bízta meg, akinek mind a két esetről részletes jelentést kell tennie.
Szekeres Imre honvédelmi miniszter vidéki programját megszakítva Budapestre utazik, hogy beszéljen a magyar alakulat parancsnokával - írta közleményében a tárca.

A honvédelmi miniszter tájékoztatta a balesetről a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét.

A szombaton elhunyt katona az afganisztáni misszió második halálos áldozata. Egy hónappal ezelőtt, június 10-én a 30 éves Kovács Gyula főtörzsőrmester egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben halt meg. A bagláni tartományban szolgáló magyar tartományi újjáépítési csoport tűzszerész egysége egy közúton talált robbanószerkezethez vonult ki, hogy a hatóságok kérésére hatástalanítsa. A robbanóeszköz a hatástalanítás közben robbant fel, a katona ekkor vesztette életét.

A magyar újjáépítési csoport 2006 ősze óta szolgál a bagláni tartományban. Az afganisztáni a NATO jelenlegi legnagyobb katonai művelete. A közép-ázsiai országban állomásozó, körülbelül 47 ezer fős ISAF-csapatokban 250 magyar katona szolgál.

Az afganisztáni magyar újjáépítési csoportban kilenc tűzszerész szakember dolgozik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását