2024. május 2. - Zsigmond

Robotok keresik az aknát

Optikai kábellel vagy rádióvezérléssel irányíthatják azokat a tűzszerész robotokat, amelyeket a magyar tűzszerészek is használnak Afganisztánban - olvasható a Honvédelmi Minisztérium internetes oldalán.
2008. június 11. szerda 07:46 - Hírextra
A tűzszerészek kétfajta robotot használnak, az egyik Telemax, a másik pedig Andros típusú. A robotok elsősorban az improvizált robbanótestek elleni tűzszerészmunkában segíthetnek, alkalmasak épületek, repülőgépek, gépjárművek átvizsgálására. Irányításuk optikai kábellel vagy rádióvezérléssel történhet.

A honlap ismertetése szerint a Telemax robot például úgynevezett vízlövés leadására is képes, ezért akár a nem szállítható állapotban előkerülő lőszerek és lövedékek gyújtószerkezeteinek megsemmisítésére is alkalmas. Ez a szerkezet vízsugárral képes akár 2,5 cm-es acélt is átvágni, de alkalmas még titán, kő, beton és fa vágására is.

A robotokat öt kamerával szerelték fel, amelyek közül az egyik akár hőkameraként is használható.

A magyar katonák olyan tűzszerészjárőr-autót használnak, amely saját darujával 250 kilogrammig képes beemelni a szállítótérbe a hatástalanított robbanótesteket. A tűzszerészek által alkalmazott technikai eszközök között van például mobil röntgenberendezés és a robbanótesteket hat méter mélységig felderíteni képes GPS-szel és számítógépes rendszerrel is összeköthető fémdetektor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását