2024. április 29. - Péter

Végveszélyben az osztrigák?

Az elmúlt hetekben a francia tenyészetekben az állomány 40-100 százaléka pusztult el
2008. július 12. szombat 21:35 - Hírextra

Az elmúlt negyven évben nem volt olyan rossz osztrigatenyészet Franciaországban, mint idén. A fiatal állatokat az egyik feltételezés szerint titokzatos kór tizedeli.

Az elmúlt hetekben a fiatal, egy-két éves osztrigaállomány 40-100 százaléka elpusztult - közölték a francia osztrigatenyésztők. Ez sokkal magasabb arány, mint a korábban tapasztalt természetes elhullás, amely általában 30 százalékos. A titokzatos kór nem kíméli Franciaország egyetlen osztrigatenyésző vidékét sem. A legrosszabb a Thau sósvízű tónal a helyzet, amely az ország délnyugati részén lévő Montpellier városhoz van közel.

A klímaváltozás miatt 1995 óta folyamatosan emelkedő vízhőmérséklet miatt az osztrigák valószínűleg sebezhetőbbé váltak, de a szakértők szerint még nem melegedtek föl élőhelyeik annyira, hogy emiatt létük forogna veszélyben.

Az is lehetséges, hogy az osztrigák hirtelen stressz következtében pusztultak el tömegesen. Júniuban ugyanis hirtelen hőmérsékletváltozások voltak, ez is okozhatta a kagylók vesztét.
Szakértők szerint a legrosszabb eshetőség az volna, ha titokzatos kór támadta meg az állatokat. Ez történt a hetvenes években, az utolsó nagy osztrigapusztulásnál. A vírus azonosítása egy-két évbe is beletelhet.

A francia gazdák új tenyészeteket hoznak létre az elhulltak helyett, remélve a legjobbakat. De a mostani pusztulás mindenképpen érezteti hatását még a 2009-es, 2010-es és 2011-es osztrigaszezonban is.

Franciaország Európa legnagyobb osztriga-szállítója. Világviszonylatban pedig negyedik Kína, Japán és Dél-Korea után. A franciák évente 130 ezer tonnát tenyésztenek az ínyencségből 15-20 ezer helyi gazdaságban.

Forrás: Delta
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását