2024. május 4. - Mónika, Flórián

Mint nálunk a vasat

Több tízezer kerékpár vár a tulajdonosára egy városszéli telepen Amszterdamban, ahol tízből egy kerékpárt egy éven belül biztosan ellopnak.
2008. július 10. csütörtök 16:35 - Hírextra
Az önkormányzati kerékpármegőrzőbe naponta átlagosan 110 kétkerekű érkezik teherautóval. Van köztük rozsdás, nyereg nélküli roncs, drága versenykerékpár, elegáns városi kétkerekű és hegyi kerékpár is szép számmal. Közös bennük, hogy egyikhez sincs lakat, a vázra szerelt biztonsági zár pedig általában törött.

A több futballpálya nagyságú telep lakóinak egy része tönkrement és az utcán gazdátlanul hagyott jószág, vagy lebukott kerékpárnepperektől lefoglalt lopott kétkerekű, úgynevezett junkie-bicikli.

A harmadik legnagyobb csoportba azok a kerékpárok tartoznak, amelyeket tilosban parkoltak le - például a főpályaudvar ablakrácsaihoz láncoltak - és az önkormányzat kerékpárkommandója begyűjtött.

Az öt éve működő AFAC (Amsterdamse Fiets Afhandel Centrale - Amszterdami Kerékpárrendező Központ) telepén mostanáig nagyjából 124 ezer kerékpár fordult meg. A legfontosabb adatokat - mikor, hogyan került a telepre, márkája, színe, állapota, felszereltsége - minden darabról számítógépes adatbázisban tartják nyilván.

A legromosabbakat csak két hétig tárolják, és ha nem jelentkezik a tulajdonos, mennek a roncsok közé. A jó állapotban lévő kerékpárok három hónapig várakoznak, utána elárverezik őket használt kerékpárokat forgalmazó vállalkozók között, vagy jelképes összegért eladják fogyatékosokat foglalkoztató műhelyeknek, ahol a gépeket rendbe szedik és továbbadják.

A 780 ezer lakosú városban a kerékpárlopás a leggyakoribb bűncselekmény. A helyiek szerint nem is igazi amszterdami, akinek nem lopták el legalább egyszer a bringáját.

A legkedveltebb közlekedési eszköznek számító kerékpárból több mint 550 ezer darab van a városban, és a rendőrség statisztikája szerint évente tízből egyet biztosan ellopnak. Az arányszámot a 2002-es 16 százalékról sikerült lenyomni 10 százalékra. A városvezetés célja, hogy 2010-ben százból már csak hat kerékpár tűnjön el.

Az AFAC adatbázisát bárki használhatja, és aki megtalálja benne a kerékpárját, a 10 eurós (2400 forint) ügyintézési díj kifizetése után elviheti. "Az esetek 35-45 százalékában a biciklik visszakerülnek a tulajdonoshoz" - mondta Desiree Barendrecht, az AFAC főnöke.

A tulajdonosnak nemcsak a vázra szerelt zárhoz tartozó kulcsot kell bemutatnia, hanem pontosan le kell írnia a járgányt. Gyakran itt szokott megfenekleni az ügy: "Elképesztő, hogy milyen sokan nem emlékeznek a saját biciklijükre" - mondta Barnedrecht.

A szervezet azt javasolja az amszterdamiaknak, hogy gravíroztassanak egy azonosító számot a vázba. Ez a tolvajok dolgát is megnehezíti, az elveszett kerékpár pedig pillanatok alatt visszakerülhet a tulajdonoshoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását