2024. május 2. - Zsigmond

A napozó békák rejtélye

Napozó levelibékák segíthetik megoldani a kétéltűek egyharmadát világszerte veszélyeztető gombafertőzés rejtélyét. Az apró élőlények a napsugárzás jól bevált hatását vetik be a kellemetlen fertőzések ellenében.
2008. június 28. szombat 16:14 - Hírextra
Egyes közép-amerikai békák hosszan sütkéreznek a napon, felmelegítve így bőrük hőmérsékletét, ami a gombák vesztét okozza anélkül, hogy a kétéltűeknek bajuk esne. Fajtársaik azonba kerülik a napfényt, nehogy kiszáradjanak.

A Manchester Múzeum herpetológusa, Andrew Gray, és a manchesteri egyetem fizikusa, Mark Dickinson most egy új képalkotó eljárásnak, az optikai koherencia tomográfiának (OCT) köszönhetően kiderítette, hogyan védekeznek ezek a Costa Rica-i fajok a nap káros hatásai ellen, tudósít a BBC honlapja.

Bőrükben egy szokatlan pigment, a pterorhodin található, amelynek segítségével visszaverik az infravörös tartomány fényét. A bőrben általában jelenlévő melanin pigment elnyeli a fényt. Gray szerint amellett, hogy így jobban belesimulnak környezetükbe (a környező levelek is visszaverik a fény ezen tartományát), így hűtik magukat, míg a bőrük felszíne átforrósodik. A békabőrben élősködő titokzatos chytrid gomba pedig csak bizonyos hőmérséklettartományban életképes. Fogságban tartott békáknál kimutatták, hogy ha rövid ideig felmelegítik a bőrüket, megszabadulnak a gombától.

A felfedezés magyarázatot adhat arra, hogy miért harapódzott el ennyire a közelmúltban a betegség. A békák élőhelyein ugyanis sokat változott az éghajlat. A Costa Rica-i Monteverde esőerdő felett jóval több a felhő, mint tíz éve - így a békáknak kevesebb alkalma nyílik a napozásra, így pedig valószínűleg védtelenebbek a gombával szemben - magyarázza Gray.

A csapat most azt térképezi fel az OCT segítségével, hogy a különleges pigmenttel rendelkező különböző békafajok hogyan verik vissza a fényt, valamint tanulmányozzák azoknak a békáknak a bőrét is, amelyekből hiányzik a pterorhodin. A kutatók úgy gondolják, hogy a kétéltűek különböző fényvisszaverő képessége magyarázatot adhat arra, miért küzdik le egyes fajok jobban a gombafertőzést, mint mások.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását