2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Pályáznak a békamentők

A Fertő-Hanság Nemzeti Park pályázati forrásból tervezi folytatni a békamentő védelmi rendszer kiépítését a Fertő-tó mentén. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 23 millió forintos pályázatot nyújtottak be.
2008. március 19. szerda 13:40 - Hírextra

Ebből az összegből a Fertő menti út mindkét oldalán hozzávetőleg 500-500 méter hosszú terelőrendszert szándékoznak kialakítani - mondta a nemzeti park zoológusa szerdán az MTI-nek.

Pellinger Attila közölte: a beruházással megkétszereznék a terelőrendszer jelenlegi hosszát. Az 1990-es években kialakított megoldás jól bevált, rákényszeríti a békákat, hogy ne a forgalmas úton keresztül próbáljanak eljutni telelőhelyükről a Fertő-tóhoz, hanem az út alatt keresztben futó biztonságos békaalagutakat használják.

A kétéltűek késő ősszel általában csapatokban indulnak telelőhelyükre, a Hidegség és Fertőboz közötti dombvidékre. Beássák magukat az erdei avarba és kora tavasszal onnan igyekeznek a párzás és a szaporodás színhelyére, a Fertő-tóhoz, amely a tél beálltáig élőhelyükül is szolgál. Az erdő és a tó közötti térséget út szeli ketté, ennek forgalma jelent veszélyt számukra.

Épségük megóvása érdekében több éves program keretében úgynevezett békaalagutakat, átereszeket létesítettek az út alatt keresztben. Terelésükhöz az út menti árok föld falát függőlegesre építették át és burkolattal látták el. A függőleges terelőfalon sem a békák, sem a siklók nem tudnak átjutni.

A kétéltűek idei vonulása a korai tavasz miatt a szokásosnál előbb kezdődött és rövidesen véget is ér. A tömeges vonuláshoz a legkedvezőbb a langyos esős időjárás, és a páradús levegő.
A Fertő-tó mentén az ismert fajok, a leveli, a kecske és a mocsári békák mellett a ritkább fajok képviselői, köztük a tarajos gőték az ásóbékák is megtalálhatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását