2024. április 16. - Csongor

A napfény hiánya tüdőrákot okoz?

Amerikai kutatók kapcsolatot találtak a napfény hiánya és a tüdőrák kialakulása között. A kaliforniai San Diegó-i egyetem tudósai 111 ország és több kontinens adatait lefedő vizsgálatuk során arra az eredményre jutottak, hogy az Egyenlítőtől távolodva kim
2007. december 19. szerda 10:30 - Hírextra
A Journal of Epidemiology and Community Health című szaklapban a minap megjelent tanulmány szerzői azt állították, hogy az esetek 85 százalékban ugyan a dohányzás a felelős a tüdőrák kialakulásásért, viszont a napsütés és különösen az UVB-sugárzás hiányának is komoly szerepe lehet a megbetegedésben. Az ok a D-vitamin hiányára vezethető vissza, amelyhez a szervezet a napfény segítségével jut hozzá. Ennek a vitaminnak ugyanis kulcsszerepe van a rákos daganat kialakulásának megakadályozásában.

A dolgozat szerint a tüdőrákos megbetegedések száma az Egyenlítőtől, azaz az intenzív UVB-sugárzástól távolodva nő, míg az Egyenlítőhöz közeledve csökken. Az eredmények alapján a felhősebb éghajlat vagy a levegő magasabb aeroszol tartalma szintén kapcsolatba hozható volt a tüdőrákos esetek emelkedésével.

Dr. Cedric Garland, a kutatás vezetője kifejtette, hogy a tüdőrák, mint a rosszindulatú daganatok többsége a szervezet hámszövet sejtjeinek rendellenes burjánzásával kezdődik. A sejtek kóros elváltozását azonban meggátolhatja a D-vitamin, amely serkentőleg hat a sejteket megerősítő kémiai anyagok termelődésére. A vizsgálat során az is bebizonyosodott, hogy a D-vitamin a már kialakult tüdőrák terjedését is képes lehet lelassítani.

Bár a szakértők szerint a világszerte egyre jobban terjedő bőrrákos megbetegedések zömét az erős napsütés okozza, dr. Garland hangsúlyozta, hogy ha a déli órákon kívül, napi 5-15 perces napfürdőt veszünk, amely testünk 40 százalékát érinti, ezzel a mértékletes napozással nem tesszük ki magunkat kockázatnak. Természetesen tűző napsütésben ilyenkor is javasolt a fejfedő viselete, ám napellenző nem kell, mert az megakadályozza a D-vitamin bevitelt - tanácsolata a tudós.

"Egyre bizonyosabbá válik, hogy a D-vitamin segíthet egyes ráktípusok, például a bélrák kockázatának csökkentésében, ám a D-vitamin és a tüdőrák kapcsolata még mindig tisztázatlan. Ebben az esetben a kutatók nem mérték az emberek D-vitamin szintjét, és egyébként is számos olyan faktor lehet még, amelyet nem vettek figyelembe. Például az egyes országokban kialakult napfény elleni védekezési szokásokat, vagy azt, hogy hogyan regisztrálják a rákos eseteket" - opponálta a tanulmányt dr. Kat Arney, egy brit rákkutató intézet orvosa a BBC internetes hírszolgálatának keddi jelentésében.

A tüdőrák évente több mint egymillió ember halálát okozza a Földön.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását