2024. május 3. - Tímea, Irma

A demokrácia kulisszatitkai

Az athéni demokrácia kulisszatitkaiba ad betekintést Hüpereidész, Kr.e. IV. századi szónok két beszéde - mondta Horváth László egyetemi adjunktus az MTI-nek annak kapcsán, hogy kutatásairól, az úgynevezett Arkhimédész-palimpsestus szövegeinek megfejtésébe
2008. június 28. szombat 17:20 - Hírextra
Magyarázata szerint Hüpereidész, a görög világ egyik legismertebb szónoka és politikusa Athénban élt Kr.e. IV. században, amikor a városállam élethalálharcát vívta a terjeszkedő makedón birodalommal. Több mint 60 beszédet tulajdonítanak neki, de életművéből papiruszon összesen hat maradt fenn. Épp ezért jelentős annak a 320 sornak a felfedezése, amelyeket az úgynevezett Arkhimédész-palimpsestus rejtett.

Utóbbival kapcsolatban kifejtette, hogy a palimpsestus ledörzsölt, s újból felhasznált pergamen. A középkorban a bizánci szerzetesek gyakran folyamodtak a pergamenek újrahasznosításához. Így tett Joannész Müronász görög szerzetes is, aki 1229-ben húsvét ünnepére összeállított imagyűjtemény elkészítéséhez különböző X-XI. századi kéziratok lapjait (folium) használta fel.

Az imagyűjtemény alsó, ledörzsölt írása hét Arkhimédész-értekezés mellett, amiről a palimpsestus-kódex a nevét kapta, egy eddig ismeretlen Arisztotelész-kommentárt, valamint Hüpereidész két eddig szintén ismeretlen beszédét rejtette. A kódexet 1906-ban J. L. Heiberg dán filológus fedezte fel Konstantinápolyban, aki megállapította, hogy az imagyűjtemény alsó írása Arkhimédész-írásokat tartalmaz, és a javarészét ki is olvasta őket.

A könyv ekkor még a görög egyház tulajdona volt, az első világháború után elveszett, majd tisztázatlan körülmények között egy francia családhoz került. 1998-ban árverezte el a Christie's aukciósház, új tulajdonosa komoly anyagi ráfordítással igyekszik olvashatóvá tenni valamennyi alsó írást. A szöveg egyes részleteit részecskegyorsító röntgensugarai által tették láthatóvá.

Ismertetése szerint Hüpereidész szövegét egy cambridge-i kutató azonosította 2002-ben, ám a szöveg igen nehéznek bizonyult, megfejtése lassan haladt. A Brit Királyi Akadémia 2006 februárjában kerekasztal-beszélgetést szervezett, amelyre minden Hüpereidész-kutató, így Horváth László is meghívást kapott. Köztük osztották szét a megfejtetlen 8 lapot. Horváth László a két lapot hazahozta és megfejtésére munkacsoportot szervezett.

Az elvégzett munkáról a második kerekasztal-beszélgetésen számolhatott be a magyar kutató, aki a tanácskozás előtt egy frissen kézhez kapott lap szövegét egy nap alatt fejtette meg bravúrosan Londonban. Horváth László azóta is folytatja a munkát, a magyarok érdeme a szöveg 75 százalékának a rekonstruálása.

Hüpereidész két beszéde közül az egyik gyámsági ügyben hangzott el. Az igazi érdekesség a Diondasz ellen címet viselő beszéd. Utóbbi pontosan keltezhető: ez volt az az időszak, amikor a makedónok kiterjesztették befolyásukat egész Görögországra. E terjeszkedésnek Athénban kezdettől voltak ellenzői, akik a Kr.e. 340-es évek közepétől egyre markánsabban hallatták hangjukat. E tábor vezetői Démoszthenész és Hüpereidész volt, akiknek javaslatára Athén az ősi ellenséggel, Thébával szövetkezett, azonban Kr.e. 338-ban a khairóneai ütközetben az egyesített seregek hatalmas vereséget szenvednek.

Ám az ütközet előtt, Kr.e. 338 nyarán Hüpereidész javaslatára az athéniak koszorút szavaztak meg Démoszthenésznek a Thébával való szövetség elismeréseként. Ezt a következő évi nagy Dionüszia-ünnepen adták volna át, ősszel viszont "közbejött" a vesztes csata. Ezt a hangulatot akarta kihasználni Diondász, hogy megvétózza az elfogadott javaslatot, mondván: Démoszthenész nem a legjobb módon irányította az athéni külpolitikát.

"Abban bízott, hogy a fiaskó hatására az athéniak visszavonják a határozatot, ellehetetlenítik a makedónellenes politikusokat. A perre négy évvel később került sor, amelyen elhangzott ez a beszéd. Hüpereidész védi politikáját, védi javaslatát Diondász vádjaival szemben" - magyarázta a kutató.

A beszédben történelmi példákon keresztül bebizonyítja, hogy Athénnak nem volt más választása. Azoknak, akik egykor a perzsák ellen küzdöttek, vállalva a háború óriási anyagi terheit és emberáldozatát, 150 év múltán csak és kizárólag így, magasztos célok mentén lehetett cselekedniük, függetlenül attól, hogy ügyük végül elbukott. Eközben Hüpereidész bírálja a tekintélyes makedónpárti politikusok szervilis magatartását is.

"Az athéniak elfogadták ezt az érvelést, felmentették Hüpereidészt. Ezek érdekes mozzanatok, amelyek gazdagítják ismereteinket a belső politikai csatározásokról, az akkori athéni közhangulatról" - mondta Horváth László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását