2024. április 23. - Béla

Titkos jóslásért kivégzés

Ókori birodalmakban nem tűrték a császár személyének megkérdőjelezését, főleg szertartások által. A 4. században is ugyanolyan kíváncsiság jellemezte az embereket, mint napjainkban, és nem restelltek a jósláshoz nyúlni, ha választ akartak kapni kérdéseikr
2008. június 8. vasárnap 08:38 - Hírextra
A szeánszokról jól ismert ouija-tábla őse, melyen az ábécé betűi láthatóak, valamint egy igen és egy nem felirat, már évszázadokkal korábban is ismert volt.

A konstantinápolyi udvarban élő férfiak közül kettő, Patricius és Hilarus szellemidézésre „vetemedett”, hogy megtudják, ki lesz a következő császár Valens után. Ők a tábla egyik ősével próbálkoztak, egy háromlábú állványra fémedényt helyeztek, belevésték a betűket és egy ingát tartottak fölé. Az inga végén egy gyűrű lógott, ennek kellett ráböknie a válasz betűire. A jövendőmondásra vállalkozó jós megidézte Apollónt, és amikor a szellem megjelent, az inga a THEO betűkre lengett ki.

Ebből arra következtettek, hogy Theodórosz lesz a következő császár. Szerencsétlenségükre a rituálé kitudódott, és felségárulás miatt kivégezték Patriciust és Hilarust, de még Theodóroszt is, aki nem is tudott a szeánszról. Ez azonban nem akadályozta meg a jóslat beteljesedését, ugyanis Valens halála után a trónt Theodosius foglalta el.
Forrás: Netbúlvár
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását