2024. április 27. - Zita

Miért járjunk sörfesztiválra?

Csak. Mert kell. Meg mert van. És ha már van, akkor el kell menni. Persze lehetne mondani, hogy a nyári melegben nincs is jobb, mint egy pofa… pardon arc sör. De ez azért így mégsem teljesen igaz. Aki szereti a sört, az nem csak a melegben veti rá m
2008. június 18. szerda 15:09 - Pénzes Dávid
A Budai Várban június 15-én rendezték meg a Szent Arnold napi sörfesztivált. Az idei fesztivál már a második a sorban, mégis úgy tűnik, van még mit tanulni. No, nem a müncheni sörfesztivál lassan kétszáz éve (az Oktoberfest 1810-re nyúlik vissza) töretlen őrületére gondolok. A mienk kisebb is, rövidebb is, de attól meg lehetne jó. Sajnos azonban leginkább a „vegyes érzelmek” kifejezés ötlik az ember eszébe.

Nem akarok én belekötni semmi jóba, de tény ami tény, pusztán a sör még messze nem elég egy jól kitalált sörfesztiválhoz. Mert az átlag, mezei sörözést ma nagyon kevés helyen úszhatjuk meg. A megszámlálhatatlan budapesti söröző, kocsma, étterem, talponálló, bisztró, söntés, italbolt, búfelejtő (a magyar nyelv kifogyhatatlan szókinccsel rendelkezik eme tárgykörben) mind a jóhiszemű, ártatlan és nem feltétlenül szomjas, ám könnyen csábuló polgárt hívogatja. Ám az ezekben eltöltött hosszabb rövidebb kortyolgatás nem egyenlő a sörfesztivállal.



Mit kapunk a pénzünkért?

Sörtípusok
Abbey, Altbier, Amber, American Ale, American Lager, Barley Wine, Biére de garde, Bitter, Bock, Brown Ale, Dry Beer, Dunkel, Duvel, Faro, Gueuze, Helles, Ice Beer, Imperial Stout, India Pale Ale, Kellerbier, Kölsch, Lambic, Mild, Milk Stout, Oatmeal Stout, Pale Ale, Pilsner, Porter, Saison, Schwarzbier, Scotch Ale, Smoked Beer, Steam Beer, Stout, Strong Ale, Sweet Stout, Trappist, Weissbier, Wit/White
A Vár gótikus udvarán megtartott esemény azonban fesztiválként hirdette magát. Komoly belépőt is kértek az arra vetődőktől: kétezer forintért lehetett áthatolni a biztonsági őrök mosolytalan falán. Ebből nyolcszázat kuponként fogyaszthattunk le. És hogy mindezért mit kaptunk? Négy (igen, 4!) sörösbódét, egy étkeztetőt, és egy színpadot. A négy bódé még akár elég is lehetett volna, ha megfelelő a választék. Mert mire is számít a sört szerető ember, ha belepillant pénztárcája mélyére, majd úgy dönt, sörfesztiválra megy? Sokfajta sörre. Sok-sok különleges, sohanemittammég fajtára. Ez világos (az meg barna, az meg vörös).

A Magyarországon jóval nagyobb hagyománnyal rendelkező borfesztiválokon már megszokhattuk, hogy annyiféle bort kóstolhatunk, amennyiből kirakhatjuk az utat Dél-Amerikától Ausztráliáig. A pálinkafesztiválok hasonló alapokon működnek: sokféle tájegység sokféle pálinkája kaparhatja torkunk. Logikus lett volna tehát a feltételezés, hogy itt most aztán tobzódhattunk az ismeretlen sörökben. Mégsem.



Hová tűntek a sörök?

A hazai sörpaletta eleve szegényes. Ezt bárki megerősítheti, aki járt már a kétkorsónyira lévő Prágában. Itthon sokáig csak a világos sört ismerte a dolgozó nép, ám a rendszerváltás után is csupán lajhártempóban csordogált be a barna verzió. A vörösről már nem is beszélve, mert ez valamely furcsa okból kifolyólag nem tud átlöttyenni a határsorompókon – már ahol maradt ilyen ókori képződmény egyáltalán schengeni csatlakozásunk óta. Tehát a sörpiac ezen hiányosságát kellene pótolnia egy sörfesztiválra keresztelt eseménynek. Elvben.

A Budai Sörfesztiválon kizárólag a magyar sörgyárak jelentek meg. Ez még nem lenne baj, hiszen mindegyik gyártó egy nagyobb, külföldi óriásnak a része. Azaz gond nélkül hozhattak volna a nagytestvér által készített, de Magyarországon nem forgalmazott sörből is. Ne legyünk gonoszak, mert tulajdonképpen hoztak. Kettőt. A többi csapból a jól ismert hazai márkák csapolódtak. Ez pedig, kérem jó nagy átverés. Mert amit a vár tövében elfogyaszthattunk, azt akár lent a Moszkván is leguríthattuk volna az éjjelnappali előtt.



A zene ott volt

A sörfesztivál látogatottsága
2007-ben 1165-en látogattak ki.
Idén 1500-an hörpöltek
Najó, azért volt pozitívum is. Ilyen például Berki Tamás fellépése. A magyarországi jazzéneklés 62 éves fenegyereke nemcsak hazánk legnagyobbja. Világszerte elismert művész. És ez még a fülükbe sörhabot tömködőknek is kiderülhetett a fesztivál színpadán. Olyan hangulatot varázsolt a nagyjából harmincfős, kortyolgató közönség elé, ami miatt már megérte kifizetni a belépőt. Amit ő tud, azt nem sokan tudják a világon. Segítségével még a sör is édesebbé vált. Ha ez előny.

A fesztivál látogatói főleg a fiatal értelmiségiek voltak. Egy fiatal pár a falépcsőn üldögélve panaszolta a választék hiányát, de „amúgy” tetszett nekik a dolog. A két éve praktizáló fiatal ügyvéd elégedett volt, mert kedvenc söre itt is „jobban csúszott”. Az újdonságok hiányát persze ő is megemlítette. A csinos fesztiválszervező és barátnője a reklámozás gyengeségeiről beszélt: egymást – és Berki Tamást – túlkiabálva magyarázták, hogy szerintük jóval nagyobb feneket kellett volna keríteni a dologhoz és különben is „miért nincs nagyobb pörgés?!”

A banki osztályvezető meg nem értette – hiába a sok diploma –, hogy miért nincsen a foci EB kellős közepén legalább egy ici-pici kivetítő, ahol nézhetik a meccset. Főleg hogy a sör és a foci az olyan, mint a Baginacsa: elválaszthatatlan.

Egy biztos: jövőre van mit újragondolni a szervezőknek, ha igazi sörfesztivált szeretnének. Pörgés, sörkínálat, kivetítő, reklám. Aztán jöhet a habharapás, a csapolóverseny, a zsákbanfutás meg a lepényevés. Szórakozás a pénzünkért.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását