2024. április 27. - Zita

Gondos kecskesajtfeszt

Kecskesajtfesztivált rendeznek szombaton a Nógrád megyei Terény községben; a program részeként szervezett konferencián szó lesz a kecsketenyésztés problémáiról is. A kóstolók és a vásár mellett több előadást is meghallgathatnak az érdeklődők.
2008. június 17. kedd 16:03 - Hírextra

A terényiek mellett Bokorról, Kecskédpusztáról, Keszegről és Egerből is érkeznek állattartók a harmadik kecskesajtfesztiválra, a látogatók idén már a birkasajtot is megkóstolhatják.
A délelőtti konferencián szó lesz többek között a gidák itatásos neveléséről, a kecskék egészségvédelméről, a kecsketenyésztés problémáiról, és a vidékfejlesztés lehetőségeiről, ebéd után pedig konzultációkat folytatnak a szakemberek és a régi-új ismerősök.

Mucsina Gyula tavaly még közel 200 kecske tulajdonosaként mutatkozott be termékeivel a fesztiválon, egy év alatt 130 körülire apadt az állomány. A problémákat ő abban látja, hogy a pályázatok a "nagyoknak" szólnak, miközben az üresen álló legelők tönkremennek.
Terényben régen több száz tehenet tartottak és a mai egy helyett négy birkanyáj is volt - mondta.
A piaci lehetőségekkel is baj van a szervező szerint, mert a kecskehúsra az ismeretség hiánya miatt nincs kereslet, a sajtra viszont lenne, de az árusítást megnehezíti egy jogszabály, az őstermelők ugyanis csak végfogyasztóknak árusíthatnak.

Mucsina Gyula szerint a törvényt úgy kellene módosítani, hogy üzleteknek is árusíthassák is a sajtot a tenyésztők. Ezt a problémát is megvitathatják az állattartók a meghívott Nógrád megyei országgyűlési képviselőkkel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását