2024. április 20. - Tivadar

A sörnek is van bukéja

Kóstolók, kiállítások, történelmi bemutató, vetélkedő, csapolótanfolyam - azaz minden, ami a sörhöz kapcsolódik szóba került Szent Arnold napján a Budai Várban a Budapesti Történelmi Múzeum Gótikus udvarán vasárnap rendezett és éjfélig tartó sörünnepen.
2008. június 15. vasárnap 20:46 - Hírextra

A leendő sörbajnokoknak tíz kérdésből álló tesztlapot kellett kitölteniük, amelyhez segítséget kaptak az udvaron található sátrakban. Az egyik állomáson az ital összetételéről, a másodikon a kóstolás módjáról, a harmadikon a gyártásról, a negyediken a csapolásról hallhattak szakmai érdekességeket.

Azt is megtudhatták az ide látogatók, hogyan lehet felismerni az igazán jó söröket, miként kell fogyasztani, miről árulkodik a habja, és hogyan jó tárolni. Az is kiderült, a sörnek is van bukéja: lehet komlós, malátás, fűszeres, kávészerű és gyümölcsös.

Ez az ital példátlan karriert futott be az elmúlt évtizedekben. Ennek különböző állomásait örökíti meg a Sörélmények című fotókiállítás, valamint plakátok a sör történetéről, a gyártás folyamatáról és a Szent Arnold-legendáról.

Ugyancsak a folyékony kenyér volt a témája annak a pódiumbeszélgetésnek is, amelynek keretében sörmesterek, sörbarátok, sörfőzők beszélgettek az italhoz fűződő élményeikről, emlékeikről.
A legenda szerint Szent Arnold szerzetes hívta fel a városlakók figyelmét a pestisjárvány idején arra, hogy jobb, ha a szennyezett víz helyett sört isznak. A több ezer éves múltra visszatekintő, főzött ital ugyanis nem terjesztette a kórt, tehát hamar népszerű lett azok körében is, akik addig nem fogyasztották.

Tavaly rendezték meg először Budapesten a sörkultúra napját nagy sikerrel, és már akkor eldöntötték a szervezők, hogy ismét megtartják a Szent Arnold-napot.
A Budai Vár Gótikus udvarán megrendezett sörparádét dzsesszkoncert és stand-up-comedy színesítette.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását