2024. május 2. - Zsigmond

Uniós vidékfejlesztési pályázatok jogorvoslat nélkül

A tisztességes eljáráshoz való jog magában foglalja a hivatali határidők betartását, a döntések érdemi indoklását és a jogorvoslati jog garantálását. Az ombudsman ennek megfelelő módosítást kezdeményez a strukturális és kohéziós támogatások szabályozásába
2008. június 12. csütörtök 12:43 - Hírextra
Dr. Szabó Máté egy panasz nyomán vizsgálta az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) keretében kiírt egyik LEADER+ pályázat elhúzódó elbírálását és az irányító hatóság elutasító döntését. Az országgyűlési biztos megállapította, hogy a pályázat elbírálása az előírtnál lényegesen hosszabb ideig tartott, ami rendkívül kedvezőtlenül befolyásolhatja a pályázó gazdasági helyzetét. Emellett rámutatott arra is, hogy a fejlesztési források célja nem az "ajándékszerű" pénzosztás, hanem e források Magyarország és az EU fejlesztési politikájának, az összehangolt fejlesztési célok megvalósításának közvetlen eszközei.

A tisztességes eljáráshoz való jog érvényesüléséhez tartozik a határidők betartásán túl az is, hogy ésszerű és teljesíthető időkeretet határozzanak meg a hiánypótlások teljesítésére, hogy ugyanabban a kérdésben ne szülessen az indokoltnál többször hiánypótlási felhívás, hogy a döntést ne csak formálisan közöljék, de érdemi módon indokolják is, és hogy ezzel szemben meglegyen a pályázó jogorvoslathoz való joga.

A biztos jelentésében külön is felhívta a figyelmet, mennyire fontos a döntés indokolása, ténybeli és jogi megalapozása. A döntés megalapozottsága ugyanis csak akkor válhat mindenki számára nyilvánvalóvá, ha az indokolás magában foglalja a bizonyítékokkal alátámasztott tényállást. Ez egy pályázat elbírálása esetén a szükséges dokumentáció teljeskörűségének vizsgálatát jelenti. Az indokolás másik fő eleme a tényállás jogi értékelése kell legyen, azaz annak bemutatása, hogy a pályázatot a döntés alapjául szolgáló jogszabályok mely konkrét rendelkezései, illetve a pályázati kiírás mely megfelelő pontjai alapján bírálják el. Amennyiben pedig a pályázatot elutasítják, az indoklásban az okok mellett pontosan hivatkozni kell a megfelelő jogszabályhelyekre és a pályázati kiírás pontjaira.

A biztos álláspontja szerint az irányító hatóság vezetője a jogbiztonság követelménye, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmét okozta azzal, hogy nem tett eleget a szabályozásban előírt részletes indokolási kötelezettségének.

A strukturális alapok felhasználásának hazai eljárási szabályai sem önállóan, sem áttételesen nem szabályozzák a pályázók jogorvoslati lehetőségét, aminek következtében - a szabályozásra visszavezethető okból - sérül a jogorvoslathoz való jog. A feltárt visszásságok orvoslása érdekében a biztos kezdeményezte, hogy módosítsák a strukturális támogatásokra benyújtott pályázatok szabályzatát, teremtsék meg a jogorvoslat lehetőségét.


Kiadó: Országgyűlési Biztos Hivatala
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását