2024. május 10. - Ármin, Pálma

A munkahelyen is van magánszféra

A vagyonőr az ellenőrzött személy ruházatához nem érhet hozzá, csomagját nem vizsgálhatja át, csupán felszólíthatja tartalmának bemutatására. A munkahelyi öltözőszekrények átvizsgálása csak akkor jogszerű, ha az érintett ahhoz előzetesen és önkéntesen hoz
2008. június 3. kedd 17:23 - Hírextra
Dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az adatvédelmi biztos jogkörében eljárva egy női alkalmazott beadványa nyomán alakította ki véleményét. A panaszos azt sérelmezte, hogy a munkahelyről távozva a szolgálatban lévő férfi vagyonőr ellenőrizte a ruházatát és a csomagjait. Szóvá tette azt is, hogy a dolgozók öltözőszekrényét a munkáltató átvizsgáltatta.

A biztos állásfoglalásában leszögezte, hogy a vagyonőr neme lényegtelen, miután csak a felszólításhoz van joga, a csomagok és a ruházat személyes átvizsgálására, megérintésére nem jogosult.

A munkavállalót – a többi között a személyes adatai védelméhez való jogán keresztül – a munkahelyén is megilleti a magánszféra védelméhez való jog. Így például vagyonvédelemre hivatkozva a munkáltató önhatalmúlag nem vizsgálhatja át az értéktárgyakat, ruhákat, iratokat, csomagokat, amelyeket a munkavállaló magával vitt a munkahelyre. A munkavállaló öltözőszekrényének átvizsgálása is járhat személyes adatok kezelésével. Az adatkezeléshez a jogalapot csak törvény kifejezetten erre irányuló rendelkezése, vagy az érintett előzetes hozzájáruló nyilatkozata adhatja meg. A jelenleg hatályos törvényi rendelkezések ilyen jellegű felhatalmazást a munkáltatónak nem adnak, a vizsgálat csak az érintett előzetes és önkéntes hozzájáruló nyilatkozata esetében lenne jogszerű.

Az adatkezelés jogalapjának megléte mellett ugyanakkor vizsgálni kell azt is, hogy az megfelel-e a célhoz kötöttség elvének. Ennek értelmében csak akkor kezelhető személyes adat, ha annak célja más módon nem valósítható meg. Tekintettel arra, hogy a tulajdon védelme másképpen, a munkavállalók magánszférájának csekélyebb mértékű korlátozásával is lehetséges, az öltözőszekrények átvizsgálása sérti az érintett személyes adatok védelméhez való jogát – foglalt állást az ombudsman.

Kiadó: Országgyűlési Biztos Hivatala
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását