2024. április 27. - Zita

Olasz nő Algyírban

Olasz nő Algyírban címmel Rossini vígoperája, a L,italiana in Algeri háromszor hallható a Klebelsberg Kultúrkúria amfiteátrumában a nyáron. A premiert szombaton tartják, majd június 21-én a Tiszta Forrás Fesztivál keretében, utoljára pedig augusztus 21-én
2008. június 9. hétfő 17:24 - Hírextra
Az eredeti színhely, a hárem helyett egy képzeletbeli, isten háta mögötti falu - Algyír - ad teret a játéknak Paróczay Balázs elképzelésében. Mint felidézte, a klasszicizmus és a korai romantika korában a törökös, a keleti téma roppant népszerű volt, Mozart Szöktetés a szerájból című daljátékától Weber Abu Hasszánjáig számos mű cselekményét helyezték keleti környezetbe.

"Számomra azonban etikai kérdés, hogy ne azt figurázzuk ki, hogy európaiak megérkeznek egy keleti miliőbe" - hangsúlyozta a rendező, hozzátéve, hogy a különféle kultúrák közötti feszültség ma "globális probléma, aminek mi is részesei, adott esetben elszenvedői vagyunk."

A képzeletbeli településen, Algyírban Musztafa, a zsarnok kocsmáros, a falu mindenki által elfogadott vezetője fogadója udvarán a falusiak társaságában lebzsel. Unja a kocsmáját és feleségét, titokban arról ábrándozik, hogy egy kuriózumnak számító olasz nőt szerezzen magának.

Lindorónak, a kocsma Algyírban ragadt olasz felszolgálójának szabadulást ígér, ha megszabadítja őt feleségétől, Elvirától. Épp ekkor téved a faluba a hajótörést szenvedett olasz "bombázó", a fúria természetű Isabella és Taddeo, a kísérője.

A falu a - Versace és Dolce Gabbana modellekbe öltözött - hajótöröttek megjelenésével kiszínesedik, de elveszíti régi karakterét. Ennyiben nagyon mai és általánosítható a vígoperai konfliktus - jegyezte meg a rendező.

Az előadás két nyelven - olaszul és magyarul - zajlik majd, ezzel is jelezve, mennyire nem értik egymást az emberek. Isabellát Simon Krisztina, Musztafát Hercz Péter, Taddeó Hábetler András, Lindorót Szerekován János, Elvirát pedig Dér Krisztina személyesíti meg.

Paróczay Balázsnak ez az ötödik önálló rendezése, tavaly ő fedezte föl, ugyancsak a Kultúrkúria számára az Erzsébet című Erkel Ferenc és Doppler Ferenc komponálta operát. Korábban - 2005-ig - asszisztensként dolgozott a Magyar Állami Operaházban Kovalik Balázs és Kesselyák Gergely mellett.

Ugyan konzervatóriumot végzett, ma civil foglalkozása mellett rendez évente egy-egy zenés előadást. Mint azt az MTI-nek elárulta, a prózai színház nem az ő világa, az opera műfaja pedig drága, tehát arról letett, hogy önálló társulatot hozzon létre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását