2024. április 25. - Márk

Mátyás a vérpadon újra

Több év után ismét láthatja a közönség a Mátyás a vérpadon című rockoperát a Kolozsvári Magyar Opera színpadán. Venczel Péter zeneszerző művét Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából tűzi ismét műsorára az intézmény.
2008. május 28. szerda 14:57 - Hírextra
Az Erdélyi Krónika és a kolozsvári Szabadság Szép Gyula művészeti igazgatót idézi, aki elmondta: a június 5-én színre kerülő előadás nem az 1996-os ősbemutató felújított változata lesz, hanem teljesen új produkció.

A Csép Sándor Ne félj önmagadtól! című drámája alapján írott első erdélyi rockoperát új hangszerelésben, új díszlettel és jelmezekkel a színházi rendezőként ismert Vadas László állítja színpadra. A szereposztás is eltérő: a mostani fellépők alig harminc százaléka vett részt a korábbi produkcióban.

Bár ismét Fülöp Márton alakítja a címszerepet, a rendező szerint a művész nyitottsága lehetővé tette, hogy az előadásban egy teljesen új Mátyás-figura jelenjen meg. Orsolya szerepét ezúttal Kele Brigittára osztották, Vitéz Jánost pedig Szilágyi János, illetve Szeibert István játssza.

Míg a tizenkét évvel ezelőtti bemutatón az élő zenén volt a hangsúly, most a látványé lesz a főszerep: Jakab Melinda koreográfus segítségével a rendező több mint száz szereplőt mozgat a többszintes színpadon. A Venczel Attila tervezte díszletek és jelmezek, bár historizáló elemekből is építkeznek, inkább kortalanná teszik a közeget, amelyben a történet játszódik - olvasható a Krónikában.

A produkció anyagi kerete nem tette lehetővé, hogy élő zenével játsszák, ezért a zene felvételről lesz hallható, a szólisták pedig mikroporttal énekelnek. Az alkotók ugyanakkor bíznak abban, hogy idővel lehetőségük lesz élő zenekaros előadásra is.

A Mátyás a vérpadon négyszer lesz látható a kolozsvári színpadon az idei évad végéig, majd turnéra indul a társulat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását