2024. április 29. - Péter

Megszólal a teljes Ring-tetralógia

A Budapesti Wagner Napokon a teljes Ring-tetralógia megszólal a Művészetek Palotájában június 19. és 22. között. A világon sehol sincs rá példa, hogy négy egymást követő napon adják elő A Nibelung gyűrűjének négy részét - mondta az Wagner-sorozatot behara
2008. május 28. szerda 15:58 - Hírextra
Művészetek Palotája Wagner-produkcióinak karmestere hozzátette: még a németországi Bayreuthban, az ünnepi játékokon is tartanak egy-egy nap szünetet a három utolsó mű - A walkür, a Siegfried és Az istenek alkonya - között, az előjátéknak komponált Rajna kincse és A walkür megy csak egymás utáni napokon.

"Vállalhatatlan vállalkozás" - minősítette saját elképzelését a dirigens, megjegyezve ugyanakkor hogy "az ilyesfajta őrült víziókért érdemes a művészpályát választani".

A Budapesti Wagner Napok sorozatát a Művészetek Palotájában 2013-ig tervezi Fischer Ádám. Tavaly a Rajna kincsét és A walkürt lehetett hallani. Idén június 7-én és 14-én tartják a Siegfried, illetve Az istenek alkonya premierjét. Majd június 19. és 22. között hangzik el a teljes tetralógia. Az előadások A Rajna kincse kivételével délután négy órakor kezdődnek, és egy órás szünetekkel játsszák azokat - ahogy a Wagner-operák bemutatására épített bayreuthi Festspielhausban.

Fischer Ádám 2009 júniusában kétszer kívánja eljátszani a teljes sorozatot, és két alkalommal - felújításként - a Budapesti Wagner Napok első nagy sikerét, a Parsifalt.

Az idei produkciókat is nemzetközi szereplőgárdával láthatja a közönség. A törekvést indokolva Fischer Ádám rámutatott: Magyarországot zenei nagyhatalomként szokás említeni, ennek azonban nem csak az "exportban" kell megmutatkoznia, fontos, hogy a neves muzsikusok, rendezők és énekesek is szívesen jöjjenek Magyarországra. "Nem egyet rajtakaptam, hogy az életrajzában föltünteti, hogy fellépett Budapesten" - jegyezte meg.

A sztárénekesek között van idén a New York-i Alan Titus, aki A Rajna kincsében és a Siegfriedben személyesíti meg Wotant. A walkürben a kalandor természetű istent, Wotant a finn Juha Uusitalo énekli. Sieglinde a német Evelyn Herlitzius lesz, aki ősszel Beethoven Fidelio című operájában Leonórát énekli a Magyar Állami Operaházban. A Siegfried címszerepében a német Christian Franz hallható, akit a Parsifalként kedvelt meg a magyar közönség. A walkür Siegmundjaként és Az istenek alkonya Siegfriedjeként a dán Stig Andersen mutatkozik be. Brünnhilde szólamában három alkalommal hallható a brit szoprán, Susan Bullock. Hagenként tér vissza a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe a Parsifalban 2006-ban megismert finn Matti Salminen.

A hosszú szereplőlistán számos magyar énekes neve is szerepel, például a Wagner-hősnőket külföldön is játszó Németh Judité vagy Wierdl Eszteré és Várhelyi Éváé.

Április eleje óta mintegy 50 tagú stáb dolgozik intenzíven az előadások előkészítésén. A csapatban kiemelkedő szerepet vállalt a Budapesti Wagner Napok dramaturgja, Christian Martin Fuchs és Hartmut Schörghofer rendező, ők az idei sorozat alkalmából kiadott Wagner Almanach című kötet szövegének szakmai gondozásában is részt vettek.

A művek színrevitelének kérdésében mindketten a zene elsőbbségét hangsúlyozzák. Wagner a maga korában szakítani akart a hagyományos zenés színházzal, megreformálta a közönséghez fűződő kapcsolatát. Egy második reform szem és fültanúi lehetnek azok, akik ezt a Ring-verziót megismerik - hangsúlyozta Christian Martin Fuchs és Hartmut Schörghofer.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását