2024. május 2. - Zsigmond

Brickner Szabolcsot mindenki keresi, hívja

Múlt hét végén kihirdetett brüsszeli énekverseny-győzelmét követően naponta több tucat megkeresés érkezik Brickner Szabolcs magyar tenoristához fellépésekért vagy más programokért. Erről a 27 éves nyertes maga beszélt magyar újságíróknak pénteken.
2008. május 30. péntek 18:17 - Hírextra
Brickner Szabolcs a világ egyik legtekintélyesebb komolyzenei seregszemléjét, a kizárólag pályakezdő művészeket felvonultató belgiumi Erzsébet királyné versenyt nyerte meg a múlt heti döntőben. Mint Robák Ferenc belgiumi magyar nagykövettel és Reményi Krisztinával, a brüsszeli Magyar Kulturális Intézet képviselőjével közösen tartott sajtóbeszélgetésén elmondta, ami történt, az óriási siker és kiemelkedő lehetőség is számára.

A versenyzés ebben a szakmában ma már megkerülhetetlen - hangoztatta a tenor. Csak ez a fajta megmérettetés kínál olyan lehetőségeket, amelyek további távlatokat nyitnak meg a pályán. Mint kiderült, a cardiffi és a helsinki fesztivál mellett a világ három legjelentősebbje közé tartozó versenyről van szó.

Ez volt az első alkalom, hogy az évente zongora, hegedű és ének közül mindig más műfajban rendezett megmérettetésen magyar művésznek ítélték oda az első díjat. Ugyancsak most először fordult elő, hogy a győztes egy tenorista lett.

Brickner Szabolcs méltatta a verseny színvonalát, a szervezést, a zsűri tevékenységét és mindenekelőtt a közönséget. Úgy ítélte meg, sikerének titka az volt, hogy végig bízott a jó helyezésben.

Elmondta, hogy győzelme után számos gratulációt kapott, még José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök is köszöntette. Külön gratulált neki Fabiola belga királyné, a verseny fővédnöke is.

A győzelemmel jár egy tízrészes belgiumi és luxemburgi koncertsorozat, amely júniusban lesz. Brickner Szabolcs jelezte, hogy ezen túlmenően nagyon sok megkeresését kapott már, de gondosan válogat a fellépési lehetőségek közül, és csak azokat fogadja el, amelyeknek a programjáról úgy véli, hogy neki való.

Magyarországról még nem érkezett megkeresés - mondta el kérdésekre válaszolva. Hozzátette azonban, hogy több, már lekötött programja van hazánkban is. Augusztusban például feleségével, Hajnóczy Júliával a főszerepekben adják elő Charles Gounod Rómeó és Júliáját.

Brickner Szabolcs emlékeztetett ara is, hogy még be kell fejeznie kétéves augsburgi posztgraduális képzését.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy újabb versenyen nem szándékozik indulni. Mint mondta, azt szeretné, ha a mostani siker felejthetetlen emlékét nem homályosítaná el egy esetleges gyengébb helyezés.

A Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett Brickner Szabolcs a hét elején kezdődött döntőben egyebek között Meyerbeer-, Britten-, Mahler-, Verdi- és Csajkovszkij-művekkel lépett fel. Most elmondta, hogy műsorát - a verseny engedte kötöttségek figyelembe vételével - nagyon tudatosan állította össze, olyan darabokat válogatva, amelyek illettek az egyéniségéhez. Kiemelte, hogy elsősorban ez alapján dönt majd a jövőbeni felkérésekről is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását