2024. május 2. - Zsigmond

A Díva: könyv Palánkayról

A magyar operajátszás egyik legnevesebb énekesnője, Palánkay Klára emlékezéseit adja közre A Díva című kötet, Várkonyi Judit munkája, amely az Európa Kiadó gondozásában a 79. Ünnepi Könyvhétre jelent meg.
2008. június 3. kedd 15:21 - Hírextra
Magyarósi Gizella, a kiadó irodalmi vezetője elmondta, ez az első olyan könyvük, amelyet CD-melléklettel jelentettek meg. A lemezen Verdi-operák - Az álarcosbál, az Aida, a Don Carlos, A trubadúr - részletei mellett egy Thomas-, egy Muszorgszkij- és egy Wagner-jelenet található.

Palánkay Klára 2007-ben hunyt el, június 3-án, a könyvbemutató napján ünnepelte volna 87. születésnapját. Negyedszázadon keresztül, 1944-től 1970-ig, visszavonulásáig volt a magyar operajátszás egyik legfényesebb csillaga - állapítja meg a könyv.

Alázatos és fegyelmezett művész volt, mindig a produkció egészét tartotta szem előtt, ezért szerették őt a rendezők, de a bonyolult színházi gépezet más szereplői is. Oláh Gusztáv, Nádasdy Kálmán, Szvjastoszlav Richter, Tamási Áron szívbéli jó barátja volt a drámai mezzo szerepek - Carmen, Amneris, Azucena, Ulrica, Delila, Sába királynője és Gertrudis - megszemélyesítőjének - részletezi a könyv.

Palánkay Klára 1944-ben, mindjárt a Zeneakadémia elvégzése után került a Magyar Állami Operaházhoz, ahol Sergio Failonival az Aida Amnerisét ágyúdörgés közepette, az ostromgyűrűben próbálta majd énekelte el október 19-én a szerepet - a dátumból kiderül: a legviharosabb körülmények között.

A könyv nemcsak a pályarajz, hanem a kort is fölvázolja, például azt is, hogy egy időben az ő eleganciája volt mértékadó a budapesti öltözködésben, hogy csak hibátlan sminkkel, frizurával lépett utcára.

"1946-ban énekeltem először Juditot" - emlékezik Palánkay Klára arra, hogy vette át Bartók operája, A kékszakállú herceg vára hősnőjének szerepét, amelyet aztán nyugdíjazásáig énekelt.

Fodor Géza dramaturg, zenekritikus a könyv borítóján erről az alakításról azt írja: "Judit dikcióját ilyen idiomatikusan, tragikus hangját ilyen közvetlenül senki nem képviselte." 1982-ben Bartók Béla-emlékplakettel jutalmazták, 1999-ben megkapta a Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat, a Magyar Állami Operaház örökös tagja volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását