2024. április 19. - Emma

Vaszary tarolt

Ötvenötmillió forintért kelt el Iványi- Grünwald Béla Akt papagájjal című festménye a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén, ahol 50 millió forintért ütötték le Vaszary János Kertben ülő nők című vásznát.
2008. május 24. szombat 08:53 - Hírextra
Az idei évad legmagasabb leütését érte el Iványi-Grünwald sokszor reprodukált nagyméretű vászna, az 1909 körüli stíluskereső korszakának fauve (magyar vadak) festménye, amely 18 millió forintról indult a Kieselbach Galéria tavaszi aukcióján.

Vaszary János 1920-as évek végére datált műve, a festő érett, úgynevezett fehér korszakának kiemelkedő darabja 44 millió forintról indult az árverésen. Azok közé a könnyed, rajzos, gazdag koloritú művek közé tartozik, amelyek a művész párizsi utazását követően születtek. Vaszary palettája ekkor kivilágosodott, a korábbi pasztózus festékkezelést vékonyan, leheletszerűen felrakott, ragyogó foltok váltották fel. Fehér alapozásra, vagy a vászon üresen hagyott felületeire építette kompozícióit.

Témái között megjelent a nagyvárosi élet, az elegáns, szép nők, és a természeti környezet. A párizsi élmények hatására bekövetkezett stílusváltás minden jegyét magán viseli a Kertben ülő nők című festmény is. A most elkelt festmény ott szerepelt a nemrég bezárt Vaszary kiállításon, a Magyar Nemzeti Galériában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását