2024. április 27. - Zita

Értékes antik atlaszok

Atlaszárverést tart a Krisztina Antikvárium május 24-én a belvárosi City Centerben. Az 551 aukciós tétel közül a legértékesebb, az 1,2 millió forint kikiáltási árú, 1730-ból származó, ötvenegy, kézzel színezett réznyomatú térképlapot tartalmazó, hiánytala
2008. május 16. péntek 11:00 - Hírextra

További kiemelkedő atlaszok Görög Demeter Magyar, Horvát és Tót országok térképe a XIX. század első éveiből (300 ezer forint), Schnemann Tolna-térképe (100 ezer forint), Speed Magyarország mappája (320 ezer forint)

Igazi unikum a világ első tibeti szótára, Kőrösi Csoma Sándor Kalkuttában, 1834-ben kiadott munkája. Nem csoda, hogy 300 ezer forintban állapították meg kikiáltási árát. "Ismereteink szerint, mindössze 500 példány készült belőle, ezek legnagyobb része idegen nyelvterületen maradt. A Magyarországon fellelhető darabok zömét könyvtárak őrzik, ezért egy-egy példány hazai felbukkanása ünnepi esemény" - állítja Földváry Antal antikvárius.

Kétszázezer forintról licitálhatnak a ritkaságokat kedvelők a Hodoegus Igazsagra Vezerlő Kalauz. Mellyet irt, es most sok helyen jobbitván ki-bocsatott, Cardinal Pazmany Peter, Esztergami Ersek Nagy-Szombatban, 1637. című munkára. Mivel harmadik kiadás, 200 ezer forintról indulhat érte a licit.
Nagyon ritka a könyvpiacon Káldi György traktátusa, az 1681-es nagyszombati kiadású Istennek szent akarattya. Az az: A' nagy Ur tiz parantsolattyanak egynehány Prédikacziókkal való megmagyarázása. Az aukció legkorábbról datált kiadványa a fenti műhöz tartozó Káldi-prédikációgyűjtemény 1631-ből. A két egybekötött Káldi-munkáért 300 ezer forintot kérnek.

A régi, 1850 előtti kiadványok sorában két, 80-80 ezer forintra árazott könyv is említésre érdemes. Pápai Páriz Ferencz Pax Corporis-a, Az-az: Az Emberi Test Nyavalyáinak Okairól, Fészkeiről, s' azoknak Orvoslásának módgyáról való Tracta, valamint Pray Györgytől 1776-1779-ben megjelent Magyarország és a melléktartományok püspökségeinek összefoglaló históriája. Ez a könyv nagyon ritka, a háború óta nem szerepelt árveréseken.

A magyar pedagógia történetének egyik legfontosabb állomása Mária Terézia 1777. augusztus 22-én kibocsátott tanügyi rendelete, a Ratio Educationis. A tanügyi reformtervezet első kiadása 30 ezer forintért vihető el.

A kéziratok közül kiemelkedik II. Rákóczi Ferenc Fejedelem magyar nyelvű, eredeti, 1706-ban kelt levele a nagyszombati fegyverszünetről (200 ezer forint). Néhány ezer forintért meg lehet szerezni Lengyel Balázs, Bibó István, Féja Géza, vagy Puskás Öcsi aláírását is.

Kéziratok közé sorolták a Györffy István néprajztudós könyvtárából származó szabadkőműves dokumentumokat, amelyek Apáthy Istvántól származnak. Apáthy (1863-1922) biológus, zoológus, az MTA, a Belga Királyi Orvosi Akadémia tagja, a Magyar Társadalomtudományi Egyesület igazgatója, az Unio szabadkőműves páholy tagja, a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy helyettes nagymestere volt. Autográf kéziratai, oklevelei, levelei, tanulmányai 16 tételben, egyenként 4 és 20 ezer forint között indulnak.

A Petőfi Könyvtár 30 füzete 15 kötetbe van összefoglalva, benne Petőfi Sándorról szóló írások, tanulmányok, regényes életrajzok, a költő levelezése, Mühlbeck Károly és Jankó János rajzaival. A szép kiadású sorozat 26 ezer forintról érhető el.

A Krisztina Antikvárium erőssége a plakát. Most is kínálnak jónéhányat. A legszebbek az 1930-as évekből a Dreher cég sörreklámjai (50-60 ezer forint). Történelmi érdekességnek számítanak immár az 50-es, 60-as évek elejére időzíthető, agitatív politikai és gazdasági szocreál plakátok, valamint a 30-as évek filmplakátjai (3 és 50 ezer forint között).

Ebből az évjáratból dokumentumértékű fotók közül lehet válogatni. Budapest I. kerületéről, a várról, Kőbányáról (2 és 30 ezer forint között). Valamint Sulkowsky Zoltán és Bartha Gyula felvételeiből. A két sportember 1928 és 1936 között 170 ezer kilométert megtéve 68 ország érintésével, egy Harley-Davidson motorkerékpárral körbeutazta a Földet. Világhíres útjuk során számos, sokszor forrásértékű fényképet készítettek, amelyeket a társaságukban lévő hírességek is aláírtak, így Lugosi Béla (Drakula) színész, Fejős Pál filmrendező, Herbert Hoover, az USA elnöke. (2 és 20 ezer forint között).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását