2024. április 19. - Emma

Felfedezett életművek

A múzeumi nagy életmű-kiállítások meghozzák az ott szereplő művészek reneszánszát. Így volt ez a Nemzeti Galéria Mednyánszky-, Rippl-Rónai-tárlata vagy a nagybányai művészek bemutatója után. S már érezhető a műkereskedelmi piacon a közelmúlt Vaszary- és Z
2008. május 14. szerda 07:05 - Hírextra
Vaszary János Kertben ülő nők című festménye a csúcsa a Kieselbach Galéria tavaszi aukciójának. A legmagasabbról, 44 millió forintról indított mű is ott volt a nemrég zárult Vaszary kiállításon. Az 1920-as évek végére datált, dekoratív vászon Vaszary érett korszakának kiemelkedő darabja. Azok közé a könnyed, rajzos, gazdag koloritú művek közé tartozik, amelyek a művész párizsi utazását követően születtek, s amelyekről Farkas Zoltán azt írta a Nyugatban: "az ábrázolás módja könnyed ecsetvonás, és a szín már ott ül rikítón a fehér alapon."

Egy másik Vaszary-festmény, Az olasz Riviérán, az 1930 körüli évekből ugyancsak szereplője volt az életmű-kiállításnak. Ezért a 12 millió forintról lehet licitálni.

Ugyanaz az évjárat, ugyanaz a táj, ugyanaz az életigenlés, mégis más Egry József Taormina című festménye. Igazi főmű Egry szicíliai festményei között, méltán árazták 24 millió forintra.

Farkas István 1928-ban festette a vízben merítkező, vízbe belépő nőalakokat ábrázoló Fürdőzőket. Az ismert, többször kiállított, reprodukált fára festett tempera képért 22 millió forintot kérnek.

Két, mindeddig rejtőző főművet lehet megszerezni egyetlen tételben 20 millió forintért Schönberger Armandtól. A karton egyik oldalán az absztrakt háttér előtt klasszikus aktok, az 1928-as datálású Ifjak, míg a másik oldalon egy későbbi, 1933-as, lágyabb, dekoratívabb hangvételű jelenet, a Lány galambbal található. A Schönberger-életmű e fontos darabja nyolc évtizedes rejtőzködés után került elő.

A nagybányai hatásokat mutató Párizsi részlet (Cluny park), Dénes Valéria életművének fő darabja. Párképét a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményében őrzik. A festő a a XX. század elejének egyik legeredetibb tehetsége volt, mára mindösszesen tizenkét alkotása maradt fenn, és korabeli reprodukció is csupán négy további képéről tudósít. Ez azért is különös, mert tudott, hogy Dénes Valéria 1914 februárjában, férjével, Galimberti Sándorral közösen rendezett, Nemzeti Szalonbeli kiállításán 77 alkotását mutatta be. Ezek közül való a most 22 millió forintért aukcióra kerülő remekmű.

Ezen öt, legdrágább, 20 millió forintot meghaladó tétel mellett a 240 darabot számláló összkínálat csaknem fele, 114 tétel indul a milliós határ fölött. Tizenhat esetben jegyeznek tízmillió forint feletti kikiáltási árat, de igen sok az ezt közelítő, 7-8 milliós indítás is.

Az élvonalban Gulácsy Lajos, Batthyány Gyula, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Kádár Béla, Aba Novák Vilmos, Hollósy Simon, Iwányi-Grünvwald Béla, Paál László képek szerepelnek
Igazi kuriózum Péri Lászlónak a 20-as években, Berlinben, a Verlag der Sturm kiadásában megjelent tizenhárom konstruktivista linóleummetszetből álló mappája (14 millió forint). Péri 1924 után elsősorban építészként, majd később szobrászként dolgozott, korábbi munkáinak nagy része elkallódott. Éppen ezért szenzáció, ha hiteles gyűjteményekből fontos darabok kerülnek elő a művész mindössze néhány évet felölelő konstruktivista korszakából - állítja Gergely Mariann műtörténész.

Mindemellett az aukciók "húzónevei" mellett vagy félszáz olyan festő művét kínálják, akiknek életműve többé-kevésbé ismeretlen a hazai közönség előtt, elkallódott vagy a feledés homályába veszett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását