2024. április 26. - Ervin

Vaszary János kiállítása

A közel 350 művet bemutató tárlat festményeken, grafikákon és iparművészeti tárgyakon keresztül gazdag áttekintést nyújt a művész sokoldalú tevékenységéről. A jól ismert művek mellett számos újonnan felfedezett vagy eddig lappangó alkotás látható.
2007. október 18. csütörtök 10:13 - Hírextra

A Vaszary János (1867 - 1939) gyűjteményes kiállítása a Magyar Nemzeti Galéria nagy életműveket bemutató sorozatába illeszkedik. A közel 350 művet bemutató tárlat festményeken, grafikákon és iparművészeti tárgyakon keresztül gazdag áttekintést nyújt a művész sokoldalú tevékenységéről. A jól ismert művek mellett számos újonnan felfedezett vagy eddig lappangó alkotás látható.

A korai művek után, az 1900-as éveket bemutató összeállítás következik, melyben a szecesszió és a szimbolizmus áramlataihoz kapcsolódó táblaképek sorát Vaszary iparművészeti és alkalmazott grafikai munkái: gobelinjei, plakátjai és könyvművészeti remekei gazdagítják. Az 1910-es évek elejének kubista formakísérleteit követően az első világháború katarzisa és a húszas évek expresszív festészete után alakította ki azt a könnyed, dekoratív modern stílust, amely a nagyvárosi élet mozgalmasságát és a divatos fürdőhelyek mediterrán hangulatát közvetíti. A kiállítást tudományos katalógus kíséri.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását