2024. május 8. - Mihály

2 világhírű művészre emlékeznek

Kaposvár két világhírnévre szert tett alkotóművészéről, a modern magyar festőművészet egyik vezéralakjáról, Rippl-Rónai Józsefről, és a századforduló ugyancsak meghatározó festőjéről, Vaszary Jánosról való megemlékezés jegyében rendezi meg idén - immár ny
2008. május 22. csütörtök 13:15 - Hírextra

A pénteken kezdődő kétnapos rendezvénysorozatnak a rómahegyi Rippl-Rónai-villa kertje ad otthon.
A Rippl-Rónai József (1861-1927) születésnapjához (május 23.) kapcsolódó Rómahegyi napok keretében, az idén először - ám a remények szerint hagyományteremtő szándékkal - rendezik meg a fiatal festők versenyét a villa kertjében - mondta Kolber István, a Rómahegyi Baráti Kör elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Ez része a Kaposvári Egyetemmel közös tehetséggondozásnak, s egyúttal értékmentő célt is szolgál - tette hozzá az egyesület elnöke, jelezve: azt tervezik, hogy a résztvevők munkáit elárverezik, és a befolyt összeget a Róma-villa szépítésére fordítják, ahol Rippl-Rónai József életének utolsó két évtizedében élt és alkotott.

A rendezvényen gazdag programmal várják az előző évek tapasztalatai alapján várhatóan ezúttal is szép számban megjelenő érdeklődőket. A gyerekeknek rajz- és ügyességi versenyt szerveznek, a kaposvári önkéntes életmentők, a Kötél Egyesület tagjai tűzvédelmi bemutatót tartanak, s lesz főzőverseny is, amelyre már előzetesen több mint húszan jelentkeztek - emelt ki néhányat a tucatnyi programból az egyesület elnöke.

Azoknak, akik Rippl-Rónai kortársa és "földije", az ugyancsak kaposvári születésű Vaszary János (1867-1939) élete és munkássága iránt érdeklődnek - a Magyar Nemzeti Galériában születésének 140. évfordulója alkalmából nemrég megrendezett gyűjteményes kiállítás fogadtatása várakozáson felül kedvező volt - Géger Melinda kaposvári művészettörténész tart előadást, s bizonyára sokan hallgatják majd szívesen Steve Taylor pánsípművészt is, aki a villakertben ad koncertet.

A fiatal festők versenyével ellentétben a Rómahegyért Díj átadása immár hagyománynak számít a Rómahegyi Baráti Kör rendezvényén, így az egyesület ez évben is e díjjal fejezi ki elismerését annak, aki a kaposvári városrészért a legtöbbet tette.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását