2024. április 20. - Tivadar

A virtuális vevők aktívabbak

Bár mindkét napon tele volt a terem a Polgár Galéria művészeti aukcióján, a tételek zöme vételi megbízással, vagy telefonos licittel került új tulajdonosához. Belejátszott még az interneten vásárlók népes serege. Most is többször ők kerültek ki győzteskén
2008. május 23. péntek 14:15 - Hírextra

Szerdán és csütörtökön hétszáz tételt árverezett a galéria, több-kevesebb sikerrel. A festmények, grafikák, kisplasztikák nagy része kikiáltási áron vagy azt kissé meghaladva ért célba. A legdrágábban, 8 millió forintért - igaz, kikiáltási ára is ennyi volt - Lotz Károly mitológiai témájú, Diana vadkacsavadászata című festménye kelt el.

Milliós összegben a legnagyobb emelkedést egy velencei halászbárkát ábrázoló Vaszary János mű érte el. A festő itáliai utazásának hatását viselő olajképért 1,7 millió forintról indult a licit, és 3,2 millió forintnál koppant a kalapács.
A százezres tételek között ennél nagyobb arányú áremelkedést is regisztrálhattak. A 19. század végén alkotó, itáliai Cesare Vianello mozgalmas enteriőrje 180 ezer forintról indult, és meg sem állt 600 ezer forintig. Hasonló értéknövekedést ért el több Kerényi Jenő kisplasztika és Czencz János 1919-re datált strandjelenete.

A milliós sávban Iványi Grünwald Béla színpompás virágcsendélete 1,7 millióról indult és 2,2 millió forintnál végzett, míg egy balatoni fürdőzőket ábrázoló Iványi Grünwald vászon 460 ezer forintról kúszott 750 ezer forintig. Szemlér Mihálynak, a magyar népi zsánerfestészet megteremtőjének kettős lányarcképe és Szász Endre képeinek többsége kikiáltási áron kelt el.(1,7 és 1,5 millió forint)

Herman Lipót harmincnégy grafikája és néhány olajképe egyazon gyűjteményből került kalapács alá, és minden bizonnyal ezúttal is egy gyűjtő vásárolta meg nagy részét. Szalay Lajos tusrajza és Perlrott Csaba Vilmos pasztellje kikiáltási árának háromszorosán 220, illetve 100 ezer forintért kelt el.
Hasonló eredményekkel zárult a második nap, midőn ezüst használati és dísztárgyak, szertartásedények, Zsolnay-porcelánok, ékszerek adták a kínálatot.

Meglepetésre nemcsak a Zsolnay-dísztárgyak, de Nikelszky Géza forma- és dekortervei sem keltek el. (Tavaly a galéria tematikus Zsolnay-árverésén vérig menő harc folyt egy-egy ilyen dokumentumért).
Nagyobb sikerük volt az ezüstöknek, különösen a bécsi, szecessziós darabok taroltak, árukat gyakran ötszörözték, és száz-, kétszázezer forinttal megemelt áron ütötték le őket. Sokan akarták megszerezni azt az ezüst parfümöskészletet, amelynek tulajdonosára vonatkozóan a kézi vésett ajándékozási szöveg: Fedák Sárinak hódolattal Zoltán - igazít el.

Ez a műtárgy csak háromszoros árat (95 ezer forint) ért el, egy ezüst névjegytál viszont tizenegyszerest, (115 ezer forint). 950 ezer forintért szerezte meg valaki a díszes ortodox monstranciát, az ékszerek között pedig egy briliáns nyakék vitte a prímet egymillió forintos leütéssel.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását