2024. április 19. - Emma

Meghosszabbították a Vaszary-kiállítást

A nagy érdeklődésre való tekintettel egy héttel meghosszabbították a Magyar Nemzeti Galéria Vaszary-kiállítását, az érdeklődők így február 17-ig láthatják a festőművész életművét bemutató nagyszabású tárlatot - tájékoztatta az intézmény szerdán az MTI-t.
2008. január 16. szerda 15:13 - Hírextra

A közönség szereti a kiállítást, a tárlat látogatóinak száma meghaladta a százezret - közölte Demeter Judit sajtóreferens, hozzátéve, hogy Vaszary János decemberben előkerült korai főműve, a Pihenő nő című festmény fokozta az érdeklődést.

A kép, amelyen a művész ifjú feleségének, Rosenbach Máriának pihenő alakja, a háttérben pedig kézimunkázó édesanyja, Hosszúfalusi Szabó Kornélia látható, 1906 elején született és Vaszary korai időszakának egyik jelentős főműveként tartják számon.

A nagy méretű, 120-szor 80 centiméteres festmény hollétéről eddig nem tudott semmit a szakma, csak fekete-fehér reprodukciókból tudtak a létezéséről. A kiállítás kapcsán jelentkezett tavaly december végén a tulajdonos, aki kíváncsi volt a festmény eredetiségére is. Miután kiderült, hogy valóban Vaszary János művéről van szó, sikerült rávenni a tulajdonost arra, hogy adja kölcsön a képet a kiállítás idejére. Így a művet utólag, január második hetében emelték be az anyagba. 

A tárlaton mintegy kétszáz festményt, száz grafikát, valamint számos iparművészeti alkotást és dokumentumot láthat a közönség. Vaszary Jánosnak (1867-1939) a legutóbb 1961-ben volt önálló tárlata a Magyar Nemzeti Galériában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását