2024. április 28. - Valéria

Vörös Zsuzsanna: „Az olimpia teljesen más”

A székesfehérvári születésű Vörös Zsuzsanna hazánkban ma a sportág legeredményesebb női képviselője, aki nagy reményekkel készül a jövő hét csütörtökön kezdődő hazai rendezésű világbajnokságra. Optimizmusának adhat alapot, hogy a néhány héttel ezelőtti, f
2008. május 23. péntek 18:59 - Nagy Gergely Miklós
Sokat hallhattunk már a Puskás Ferenc Stadion körüli pályaépítkezésről. Nagyon közel lesznek egymáshoz a különböző versenyszámok helyszínei. A versenyző szempontjából milyen jelentősége lehet ennek?

Remélem, hogy a hely közelsége nagyon sok embert fog oda kihozni, hiszen könnyű lesz egyik helyszínről átmenni a másikra. Az igazság azonban az, hogy teljes mértékben még nem sikerült bejárnom a környéket. Hogy megnézzem a helyszíneket, arra majd ma kerül sor. Estére minden kiderül.

Mire emlékszel leginkább az 1999-es margitszigeti világbajnokságról?

Névjegy
Vörös Zsuzsanna
Születési idő/hely: 1977.05.04, Székesfehérvár
Magasság/súly: 172/60
Végzettség: öttusa szakedző- egyetemi szint
Klub: Alba Volán SC
Edző: Kulcsár Antal
Nevelőedző: Dudás Lajos
Horoszkóp: Bika
Családi állapot: férjezett
Elsősorban a siker, és az a hatalmas szeretet maradt meg, ami akkor a magyar csapatot körbevette. Az a rengeteg szurkoló, aki kinn volt, egész egyszerűen fantasztikus hangulatot teremtett.

Akkor egyéniben sikerült győznöd. Most milyen eredménnyel lennél most elégedett?

Tekintettel arra, hogy az öttusának van olyan része, ami a szerencsén is múlik, teljes biztonsággal azt mondanám, hogy ha a számonkénti legjobb eredményemet tudnám hozni, akkor már mindenképpen elégedett lennék. Ha ez sikerülne, akkor szerintem ez a végelszámolásnál is elég jól mutatna…

Közeleg Peking. Ilyenkor nem lehet meg nem kérdezni, hogy melyik a fontosabb számodra: az olimpia, vagy a világbajnokság?

Fontosabb eredményei
Egyéni: olimpiai bajnok (2004), 3x világbajnok (1999, 2003, 2004), 3x vb-2. (1998, 2002, 2005), 2x Európa-bajnok (2000, 2006), Eb-2. (2003). Csapatban világbajnok (2002), vb-2. (2005), 2x Európa-bajnok (2000, 2003), 3x vb-3. (1998, 2003, 2006). Váltóban 2x világbajnok (2000, 2003), vb-3. (2002), 2x Európa-bajnok (2001, 2003), 2x Eb-2. (2004, 2005), 2x Eb-3. (1997, 2007) Ezenkívül 2 junior, 1 utánpótlás és 4 felnőtt egyéni országos bajnokságot-t is nyert az Alba Volán versenyzője.
A kettő azért teljesen más. Az olimpia négy évenként ismétlődik, világbajnokság pedig minden évben van. Persze ez egy hazai rendezésű világbajnokság lesz, ahol remélem a szurkolók is nagy számban fognak értünk szorítani. Itthon lesz, ismerjük a rendezőket, ismerjük a helyszínt, tehát elég sok olyan dolog fog a rendelkezésünkre állni, ami egy másik versenyen egyébként nem szokott. Azt olimpia viszont teljesen más. Sokkal nagyobb horderejű verseny, össze se lehet hasonlítani a kettőt. Nagyon remélem, hogy egy itt elért jó eredmény megfelelő önbizalmat és lökést ad majd az olimpiához is.

Vörös Zsuzsanna teljesítményével kapcsolatban azért lehetünk optimisták, mert a már említett francia versenyen végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Vörös - Kulcsár Antal szövetségi kapitány tájékoztatása szerint - mindhárom technikai számban jól teljesített, 189 kört lőtt, 1000 pontot vívott, és a lovaglás csupán egy verőhibával teljesítette. Annak ellenére pedig, hogy az utolsó számnak, a futásnak „csak” másodikként vágott neki a hazaiak versenyzője, Amélie Cazé mögött, a 3000 méter után mégis Vörös Zsuzsanna győzött.

Ő a legeredményesebb női öttusázónk, aki 1997-től (a 2002-es évet leszámítva) minden évben kiérdemelte az év női öttusázója címet. „Ezen már szinte meg sem lepődöm”- nyilatkozta a 2007-es átadás után. 2005-ben pedig nemcsak az öttusázók, hanem az összes sportág női képviselői közül őt választották az év sportolójának. Jelenleg már a harmadik olimpiájára készül.

Öttusa szakedző diplomáját a Testnevelési Egyetem jogelődjén, a Testnevelési Főiskolán szerezte. Ki gondolná ezek után, hogy gyermekkorában még kosárlabdával kezdte, csak később pártolt át az öttusához? Úgy tűnik, nem volt rossz döntés.

Érdekesség
Franciaországban próbálta ki először Vörös Zsuzsanna, hogy milyen szemüveggel lőni. Az olimpiai és világbajnok azért volt kénytelen egy gyenge szemüveget csináltatni, mert nem volt tökéletes a látása. A szemüveg próbája Párizsban volt. A teszt tökéletesen sikerült, hiszen Vörös jól lőtt rosszul, a versenyt pedig megnyerte. Valószínűleg Budapesten is ebben fog szerepelni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását