2024. május 2. - Zsigmond

Vizi E. Szilveszter: Az Akadémia a tudás hídjait igyekezett megteremteni

Az Akadémia a tudás hídjait igyekezett megteremteni értékrendek, kulturális, társadalmi ellentétek között a nemzeti közösség újraformálása érdekében - hangsúlyozta expozéjában Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia leköszönő elnöke, elemezve az
2008. május 6. kedd 13:10 - Hírextra
"Ma az ország életében sok helyütt az munkál, ami elválaszt a politikában, a gazdaságban, a kultúrában. Többnyire ennek hatásait szenvedjük el. Az Akadémia, mint értékőrző és értékteremtő nemzeti intézmény azt igyekezett megkeresni, felmutatni, ami összeköt. Ez csakis egymás megértésén, tiszteletén, az erkölcs és a hagyomány alapján történhet" - hangoztatta.

Az elmúlt hat évet értékelve, az Akadémia leköszönő elnöke kijelentette: az MTA nem volt a hatalom kiszolgálója, de a hatalom ellensége sem, ugyanakkor kritikusan nyilvánult meg a tudományt és az oktatást érintő kérdésekben.

"Elnöki tevékenységemben az az elv vezérelt, hogy az Akadémia nem definiálhatja magát a politikai pártok erőterében, mert nem ott mozog és nem a politika logikája határozza meg működését. Nem tartottunk se távolságot, se közelséget, (...) A testület megnyilvánulásaiban kizárólag a szakmai és tudományos értékrend jelenjen meg, valamint az ország hosszú távú érdekei. Csak ez a magatartás biztosíthatja az Akadémia hitelességét és tekintélyét a társadalom előtt" - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter.

Rámutatott arra, hogy sikerült megőrizni az MTA autonómiáját és függetlenségét, stabil költségvetése van, jelentős nemzetközi tényezővé vált, óriási vagyonra tett szert, s nagy társadalmi rangja is tekintélye van. Mindezt egy nehéz periódusban, amikor az Akadémiát "hihetetlenül erős és szervezett támadások érték", amikor autonómiáját meg akarták szüntetni, intézethálózatát részben, vagy egészben elcsatolni, vagyonát legalább részben privatizálni, működését hitelteleníteni.

"Ilyen körülmények között kellett biztosítani a valódi értékrendben való gondolkodás szabadságát, megpróbálni hidat építeni a társadalomban, párbeszédet kezdeményezni a perbeszéd helyett, politikamentesen és hitelesen működni" - emelte ki Vizi E. Szilveszter.

Hangoztatta: Napjainkban agyunk működésének terméke, a gondolat felértékelődött. A szürkeállomány korunk legfontosabb nyersanyagává vált, s készletei végtelenek. A globalizálódó világban egy paradigmaváltásnak vagyunk a tanúi és ez a nyersanyagokban szegény Magyarországon még kifejezettebben érvényesül. Ebben az Akadémiára fontos és sajátos szerep hárult és hárul.

Ismertetése szerint az MTA, mint a "nemzet tanácsadója" véleményt alakított ki a megújuló energiaforrások, vagy a Balaton-kutatás kérdéseiben. A kormány kérésére aktív szerepet vállalt az Új Magyarország Fejlesztési Terv kidolgozásában.

"Az Akadémia VAHAVA-projektjének (változások-hatások-válaszok) köszönhetően a klímaváltozás kérdését mind a társadalom, mind a kormányzat elkezdte komolyan venni" - mutatott rá Vizi E. Szilveszter példákon keresztül illusztrálva az MTA-nak a társadalomban betöltött szerepét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását