2024. április 29. - Péter

Találkoznak a visegrádi négyek

A Magyar Tudományos Akadémia rendezi hétfőn és kedden a visegrádi négyek akadémiáinak ezévi találkozóját.
2008. április 18. péntek 06:53 - Hírextra

"A legfontosabb napirendi pont az, hogy a tudomány hogyan tudja segíteni az európai integrációt. A tudomány volt mindig a legerősebb integráló tényező. Ezt az is alátámasztja, hogy képviselői mindig közös nyelvet használtak, s használnak napjainkban is: a II. világháború óta ez az angol" - mondta a találkozóval kapcsolatban Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke az MTI-nek.

Mint rámutatott, hihetetlen mértékű ez az együttműködés.

"A magyar tudomány már régen integrálódott a világban, de mindenekelőtt az Európai Unió országaiba. A magyar tudományos dolgozatok 45 százaléka más országbeli kutatókkal közösen készül" - hozta fel példaként Vizi E. Szilveszter.

A tudós társaság elnöke kitért arra, hogy a visegrádi országok 1991-ben kezdődött általános politikai jellegű együttműködése egy speciális területtel - a térség tudományos akadémiáinak vezetőinek rendszeres találkozóival - bővült a kilencvenes évek közepén.

Kifejtette: Tekintettel arra, hogy a visegrádi akadémiáknak régi, jól működő kétoldalú együttműködései vannak egymással, a találkozók fő témáit a térség előtt álló közös kihívások területéről választották. Kezdetben az uniós kutatási-fejlesztési tevékenységekbe való bekapcsolódás, később az európai integráció volt napirenden.

Az uniós csatlakozás és az EU VII. kutatás-fejlesztési keretprogramjának (2007-2013) beindulása után egyre konkrétabb igény merült fel, hogy közös álláspontot alakítsanak ki a régió tudományos közösségei előtt álló problémákkal, így az európai kutatási térséghez való csatlakozás elvi és gyakorlati kérdéseivel kapcsolatban.

"A mostani találkozó napirendjén pedig az szerepel, hogy a visegrádi akadémiák milyen szerepet játszanak az európai kutatási térségben" - emelte ki az MTA elnöke, hozzátéve, hogy a V4 akadémiái változatlanul segíteni akarják egymást részben a tudományos kutatásokban, részben pedig a nemzetközi tudománypolitikában.

Ismertetése szerint az ez évi találkozónak külön érdekessége, hogy a napirendi pontok között szerepel az Európai Technológiai Intézet (ETI) létrehozása, amelynek székhelyéért a négy visegrádi ország közül három verseng. (Magyarország mellett Lengyelország, Szlovákia pedig Ausztriával nyújtott be közös pályázatot).

A korábbi üléseken az akadémiai elnökök, az Európai Technológiai Intézet megvalósításának sikerét csak megfelelő mértékű európai finanszírozás mellett látták garantálhatónak, megvalósítását hálózati kapcsolatban együttműködő intézetek formájában javasolták, amely egybevág az Európai Bizottság azóta véglegesített elképzeléseivel.

"A napirenden szerepel a fiatal kutatók megsegítése is. 2007-ben egy magyar, Gyűrky György, az MTA Atommagkutató Intézetének a kutatója is szerepelt a fiataloknak szánt díj elnyerői között. Ezúttal is hagyományosan a találkozón kerül sor a Visegrádi Akadémiák Ifjúsági díjának átadására, történettudomány, néprajz és régészet szakterületen" - mondta Vizi E. Szilveszter.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását